Czekodżem truskawkowy

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ilona @ 27 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=548815To chyba banany smazone z czekolada - przepisu nie znam...
icon_neutral.gif

Słodkie - fakt ale ja uwielbiam słodkie
icon_redface.gif
Hm, jak takie do wykrętu paszczęki to nie dla mnie
icon_mrgreen.gif
Ale zaciekawiłaś mnie... Gdzies nawet na cinie widziałam dżem z bananów
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ja się szykuję do zrobienia "na próbę" małej ilości czekodżemiku z ananasa i papai
lecker.gif
.
Od czwartku [2 sierpnia] mają być w PLUS-ie promocje owoców [w czwartki można tam kupić owoce w ciekawszej, niż zazwyczaj, cenie]. Nie pędzę tam po jabłka czy gruszki, ale już ananas, papaya, limonki czy melony można kupić znacznie taniej [i to świeże, nie przecenione]. Papaye będą po 2,99 zł/szt., natomiast tydzień temu widziałam we Wrocławiu po 7 zł/szt. !
icon_eek.gif
To jest jakaś różnica. Papai jeszcze nie jadłam, ale moja koleżanka robiła w syropie [a'la konfitura] oraz w dżemie z melonem. Wiec degustacja będzie zimą.
mniam.gif
Muszę i ja spróbować. Melony Galia i żółte będą po 1,69zł/szt., ananasy po 3,75zł a limonki po 49 groszy.

Myślę, że zmiksuję [posiekam malakserem] oczyszczonego ananasa, dodam grubiej posiekaną papayę i limonki [miąższ posiekany bez białej skórki, sok i startą skórkę]. Zastanawiam się jeszcze, co do tej limonki, bo jakoś nie bardzo czuję ten smak w czekodzemie, ale być może pokuszę się też o zrobienie podobnej mieszanki bez kakao. Jeszcze nie mam koncepcji, czy użyć żel-fixu czy może eksperymentować z galaretką w proszku [mam akurat kiwi z limonką, o smaku kaktusa, arbuza, ananasa i czarnej porzeczki - czyli same ciekawe smaki]. Zobaczę na gorąco, jak będę robiła.

Koło przyszłego weekendu dam znać i wkleję fotkę [narazie moja cyfróweczka jest na wakacjach
icon_mrgreen.gif
].

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
zrobiłam na próbę z 1 kg truskawek.
Wprawdzie mnie na kolana nie rzuciło ale dzieci się zajadają
rofl.gif
Ja wyczuwam w tym dżemiku jakąś taką nieokreśloną goryczkę i nie wiem czy to kwestia kakao czy czegoś innego. Najważniejsze, że dzieciom smakuje, bo to dla nich głównie te przetwory
icon_smile.gif

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
duende @ 9 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863239zrobiłam na próbę z 1 kg truskawek.
Wprawdzie mnie na kolana nie rzuciło ale dzieci się zajadają
rofl.gif
Ja wyczuwam w tym dżemiku jakąś taką nieokreśloną goryczkę i nie wiem czy to kwestia kakao czy czegoś innego. Najważniejsze, że dzieciom smakuje, bo to dla nich głównie te przetwory
icon_smile.gif
A ile dałaś kakao na ten 1 kg truskawek?

Chcę zrobić na próbę, a "kilka łyżeczek" w przepisie, to dla mnie mało precyzyjna miara
icon_mrgreen.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Siedmiokropka @ 26 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=867917A ile dałaś kakao na ten 1 kg truskawek?

Chcę zrobić na próbę, a "kilka łyżeczek" w przepisie, to dla mnie mało precyzyjna miara
icon_mrgreen.gif
Ja na 3 średniej wielkości słoiczki (takie jak po dżemie Łowicza) daję ok. 10-12 płaskich łyżeczek kakao naturalnego. To jest dżem z ok. 2 kg truskawek, tylko ja dużo soku zlewam a dżem mocno wysmażam.
Musisz próbować podczas dodawania kakao.

Zdjęcia nie będzie bo dżem wygląda jak... hmm... wygląda mało atrakcyjnie
rofl.gif
rofl.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
w sobotę przerabiałam 24 kg truskawek i m.in. robiłam ponownie czekodżemik - naprawdę nie umiem powiedzieć ile nasypałam kakao do 5l gara pełnego truskawkowego miszmaszu... sypałam wprost z torebki i nie liczyłam, ale kazałam mężowi próbować (sama na diecie jestem). Wyszło ponoć pyszne.
Rób do smaku bo każde podniebienie inne.
wink.gif

aneea

Member
Gru 22, 2006
14
0
0
Ten czekodżem robiłam w zeszłym roku (z truskawek i z wiśni - osobno).
Jest obłędny ..

W tym roku też będzie, ale więcej.. dużo więcej
icon_smile.gif

aneea

Member
Gru 22, 2006
14
0
0
Ja nie zlewam. Wszystko odparowuje.
Dżem w tym roku smażyłam przez 2 dni. Nie wiem od czego to zależy, ale zauważyłam, że najszybciej gęstnieje, jeśli podsmażam i wyłączam, po jakimś czasie znów włączam i smażę przez jakiś czas i znów wyłączam. Cukier dodaję na samym końcu, tak samo kakao.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
letti @ 23 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991420Dziewczyny!Nie zlewacie soku z truskawek?Jakiś on rzadki...
Ja zlewam, ale my lubimy soki. Jak nie lubisz to gotuj, aż odparuje.

aneea @ 23 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=991432Ja nie zlewam. Wszystko odparowuje.
Dżem w tym roku smażyłam przez 2 dni. Nie wiem od czego to zależy, ale zauważyłam, że najszybciej gęstnieje, jeśli podsmażam i wyłączam, po jakimś czasie znów włączam i smażę przez jakiś czas i znów wyłączam. Cukier dodaję na samym końcu, tak samo kakao.
Kiedy stygnie to też paruje, więc nie trzeba go tak długo gotować. Po wyłaczeniu przemieszac kilka razy i później znowu gotować.

Istotne jest, żeby podczas podgrzewania dżem zagotować, bo w upałach taki niezagotowany może się nadpsuć.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy