- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Jak zrobić skorupki pisałam już kilkakrotnie, więc jak mawiał monsieur Leclerc, nie będę się powtarzać.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28884
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=877740
Wprowadziłam jedynie innowację polegającą na pochlapaniu czystych jeszcze foremek roztopioną białą czekoladą, schłodzenie jej i dopiero potem malowanie właściwe

Cytrynowy ganache
140-150 ml śmietanki 30%
140-150 g białej czekolady
skórka otarta z 1,5 cytryny
sok z 1 cytryny
Rozpuścić czekoladę w śmietance, wymieszać do gładkości, dodać skórkę i sok, mocno zagrzać ciągle mieszając. Schłodzić, przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem.
Napełniać skorupki do 4/5 wysokości. Schłodzić. Polewać wierzch stopioną, ale chłodną czekoladą, dokładnie rozprowadzić, żeby nie było dziurek, wygładzić. Całość schłodzić.