- Sie 22, 2006
- 974
- 0
- 0
Pomysł na nie zaczerpnęłam z tej strony. Trudno mi określić proporcje, gdyż robiłam trochę na oko.
Składniki na około 30 czekoladek (24 małe serca, 6 diamencików):
* około 300g gorzkiej czekolady,
* około 100ml śmietanki kremówki 30%,
* 5 owoców kardamonu zielonego,
* 2-3 łyżki rumu (wg gustu),
* skórka starta z 1 pomarańczy.
1. 1-1,5 tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki (polecam tłuczek do mięsa) i rozpuścić na parze.
2. Przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie foremki czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka minut.
3. Powtórzyć punkt 2.
4. 150g czekolady rozdrobnić podobnie jak w punkcie 1.
5. Śmietankę zagotować razem z ziarenkami kardamonu. Zdjąć z ognia, przefiltrować i połączyć z czekoladą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum oraz skórkę z pomarańczy (ponieważ aromat korzenny był wg mojego gustu mało wyrazisty, dodałam jeszcze solidną szczyptę świeżo roztartych w moździerzu ziaren kardamonu).
6. Napełnić foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykryć nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zebrać nadmiar np nożem. Wstawić do lodówki. Gdy stwardnieją (nie trwa to długo) wyjąć z foremki i gotowe.
Składniki na około 30 czekoladek (24 małe serca, 6 diamencików):
* około 300g gorzkiej czekolady,
* około 100ml śmietanki kremówki 30%,
* 5 owoców kardamonu zielonego,
* 2-3 łyżki rumu (wg gustu),
* skórka starta z 1 pomarańczy.
1. 1-1,5 tabliczki czekolady połamać na drobne kawałki (polecam tłuczek do mięsa) i rozpuścić na parze.
2. Przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie foremki czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka minut.
3. Powtórzyć punkt 2.
4. 150g czekolady rozdrobnić podobnie jak w punkcie 1.
5. Śmietankę zagotować razem z ziarenkami kardamonu. Zdjąć z ognia, przefiltrować i połączyć z czekoladą. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać rum oraz skórkę z pomarańczy (ponieważ aromat korzenny był wg mojego gustu mało wyrazisty, dodałam jeszcze solidną szczyptę świeżo roztartych w moździerzu ziaren kardamonu).
6. Napełnić foremki nadzieniem (do 3/4 pojemności). Następnie przykryć nadzienie warstwą rozpuszczonej czekolady. Zebrać nadmiar np nożem. Wstawić do lodówki. Gdy stwardnieją (nie trwa to długo) wyjąć z foremki i gotowe.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: