Czekoladowe babeczki Ainsley Harriota

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki za znalezienie tego przepisu! :anbetung:
Już wiem, co jutro zrobię. :mniam:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam. :mniam:

Zastanawiam się, czy można mąkę zastąpić mielonymi orzechami/migdałami... To by juz była poezja..
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
hmmtak sobie mysle ze chyba same orzechy moz byc za malo
icon_smile.gif
Moze dodać orzechy i troche mniej mąki bo nie wiem czy w ogole bez maki sie utrzyma :dump:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ale skoro piecze się torty z samych orzechów i babki z maku?
Piana to raczej trzyma, a nie mąka...
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Johasiu, spróbuj :mrgreen:
można poszukac jakichś przepisów z mielonymi migdałami/orzechami, żeby zorientować się, jakie proporcje... a jesli się nie uda, to powstaną babeczkowe brownies, i też na pewno będą pyszne. 8)
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zdaje się, że będę musiała spróbować, bo mąż mruczy z zadowolenia zażerając się wczorajszymi babeczkami... :mniam:
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
3 x 6 muffinkowych dziurek. 8)
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
a ja uwazam ze te babeczki sa jeszxcze pyszniejsze nasteonego dnia ale moze to dlatego ze jak je pieklam to pol ciasta zjadlam
icon_razz.gif
:p wiec juz na babeczki ochoty nie mialam
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam ponownie, tym razem dałam czekoladę mleczną oraz deserową (gorzkawą). Przy samej gorzkiej kolor był głębszy i smak bardziej zdecydowany...

Aha i dałam zmielone (braunem :banana:) orzechy włoskie - tyle co miało być mąki, ale prawie nic nie czuć... No i jako że za rzadkie było, to jednak sypnęłam łyżkę mąki... :roll:

I jeszcze więcej mi ich wyszło: 4x6 :shock:
Bo płyciej nakładałam :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Johasia a robilas juz kruche braunem?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Nie. Pewnie poczeka do mazurka... :oops:

Ale gdy mełłam te orzechy, to aż oczy wybałuszyłam :shock: jak zobaczyłam, co on z tymi orzechami robi... :mrgreen:

P.S.
Niech ktoś wreszcie wklei ten wątek do ciastek, cooo? :roll:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tez miele urzechy tylko w blenderze - pieknie to robia noze
choc oczywiscie zyrafe szybciej sie myje
icon_smile.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zrobilam przed chwila. Do srodka wrzucilam po 1 sliwce z nalewki (upycham je gdzie sie tylko da ;)). Pachna oblednie. Z degustacja poczekam na domownikow
icon_smile.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
No dobra, sprobowalam jedna. Troche jak brownies smakuja, faktycznie. Na cieplo pycha, oby zimne smakowaly tak samo wybornie
icon_mrgreen.gif
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
babeczki_czekoladowe_Ainsleya1.jpg

babeczki_czekoladowe_Ainsleya.jpg

Baaardzo smaczne. Muszę jednak dostosować technologię ( a zwłaszcza temperaturę) do mojego piekarnika, bo 180 stopni to dla niego za mało. Serce babeczkowe zostaje zbyt płynne, a pięknie zrumieniona chrupiąca warstwa wierzchnia zapada się, tworząc krater. Z kraterem sobie co prawda poradziłam, wypełniając go bitą śmietaną, ale nie byłam do końca usatysfakcjonowana....
icon_smile.gif
icon_wink.gif


Dodam, że z pozostałych trzech białek zrobiłam bezę na Pavlową - nadspodziewanie ładnie wyrosła i wynagrodziła mi stres związany z babeczkami...
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • babeczki_czekoladowe_Ainsleya.jpg
    babeczki_czekoladowe_Ainsleya.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 3
  • babeczki_czekoladowe_Ainsleya1.jpg
    babeczki_czekoladowe_Ainsleya1.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Mi zawsze opadają, więc jeśli znajdziesz sposób na utrzymanie tej apetycznej kopułki, to będę bardzo wdzięczna za podzielenie się patentem.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zamierzam nad tym popracować...
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif

Na razie zauważyłam, że łatwiej "zapanować" nad mniejszymi rozmiarami - babeczki pieczone w foremkach muffinowych po określonym przepisem czasie były niemal surowe, w ogóle nie zarumienione i zapadały się wręcz widowiskowo.
icon_biggrin.gif
Udało mi się je uratować dopiekając, ale za to smak już był nie ten... Niezaprzeczalnie pyszny, ale inny...
icon_biggrin.gif


W każdym bądź razie do tej pory ostało się ich niewiele...
icon_smile.gif
To ostatnia:

babeczki_czekoladowe_Ainsleya3.jpg

babeczki_czekoladowe_Ainsleya4.jpg
Widać, że pomimo kombinacji, jakie z nimi wyczyniałam, nie maja zakalca, a ładną piankową strukturę.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • babeczki_czekoladowe_Ainsleya3.jpg
    babeczki_czekoladowe_Ainsleya3.jpg
    33.6 KB · Wyświetleń: 3
  • babeczki_czekoladowe_Ainsleya4.jpg
    babeczki_czekoladowe_Ainsleya4.jpg
    32 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy