- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Ciasto czekoladowe
PAscal: Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.
produkty:
100 g cukru
3 tabliczki czekolady
6 jajek
1 1/4 kostki masła
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
papier pergaminowy do pieczenia
Jak to zrobić:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.
Moja sugesta (nie pascala
tylko ZAMIAST trzeciej czekolady (tej którą wtyka sie do środka)gorzkiej dać białą !!!
robiłam wielokrotnie jest wspaniałe.
PAscal: Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.
produkty:
100 g cukru
3 tabliczki czekolady
6 jajek
1 1/4 kostki masła
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
papier pergaminowy do pieczenia
Jak to zrobić:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.
Moja sugesta (nie pascala
tylko ZAMIAST trzeciej czekolady (tej którą wtyka sie do środka)gorzkiej dać białą !!!
robiłam wielokrotnie jest wspaniałe.

Ostatnią edycję dokonał moderator: