Czekoladowe ciasto Jamiego Olivera

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
jak pisałam wyzej
icon_smile.gif
daję 2 gorzkie (zazwyczaj Jedyną wedlowska bo ja lubię) .. a 3 trzecią (tę do wtykania ) - białą.
Polecam.

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ja tez bo maz tak lubi gorzka to mu gorzka dalam - ale...ja bym stawiala na jenna gorzka, jedna mleczna no i ta biala

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0
mniam.gif

Dziewczyny (i nie tylko)
icon_smile.gif
icon_wink.gif

chciałabym się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasto czekoladowe, które jest świetne jako ciasto do tortu czekoladowego
icon_smile.gif
Lub węgierskiego:)
Przepis pochodzi z książki Pascala, sprawdziłam. Jest rewelacyjny:)
I chyba nie może się nie udać
icon_smile.gif

Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g obranych migdałów
150 g orzechów włoskich
1 i 1/4 kostki masła
6 żółtek i 6 białek (znaczy oddzielić)
100 g cukru
szczypta soli
margaryna i mąka do formy

Przyrządzenie:
2 tabliczki czekolady połamać, zmiksować w blenderze z migdałami i orzechami aż powstanie proszek. Przesypać to do dużej miski. Do blendera (nie trzeba myć) wrzucić masło, żółtka i 70 g cukru. Utrzeć na puszystą jednolitą masę. Ubić białka z szczyptą soli i resztą cukru na sztywną masę. Musi być sztywna, bo to ona trzyma ciasto (jest bez proszku do pieczenia). Wymieszać masę żółtkowo-tłuszczową z proszkiem czekoladowo-orzechowym. Dokładnie wymieszać. Trzecią tabliczkę czekolady pokroić na drobne kawałeczki. Część pokrojonej czekolady wymieszać z masą. Masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Białka dodajemy do masy a nie odwrotnie! Wylać ciasto na posmarowaną blachę. Na wierzchu ciasta powciskać resztę pokrojonej czekolady. Pieć około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem (ale to na wyczucie swojego piekarnika). Ja piekłam w 175 stopniach z termoobiegiem.

Kiedy ciasto przestygnie, jako samo ciasto najlepsze jest tego samego dnia:) Kawałki czekolady w cieście są po prostu ah eh.
Można ciasto wykorzystać jako bazę do tortu. Z jakimś kremem alkoholizowanym lub wedle gustu. Polecam:)
SMACZNEGO:)
mniam.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Joanno:
Czy to ciasto jest takie "ciężkie". Bo na to wskazywałby brak mąki ?

JoannaR

Member
Maj 21, 2007
44
0
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Joasiu, pozwól że dla porządku połączę oba tematy
icon_smile.gif

Marghe, zmieniłam tytuł wątku, przepraszam że dopiero teraz
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
JoannaR @ 23 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=510695Właśnie pozory mylą. Ciasto jest pulchne, rozpływa się w ustach. Piana dodaje lekkości, a za mąkę stanowi proszek orzechowo-migdałowy. Lżejszy chyba niż mąka.
Bo kiedyś (jeszcze na mniammniamie- ale to inna epoka) podawany był przepis na torcik orzechowo-migdałowy, nie było tam maki tylko jedna warstwa "ciasta" na bazie mielonych orzechów a druga na bazie mielonych migdałów. On był raczej wilgotny, raczej ciężki i słodki. Jeżeli "ciasto" nie wrasta lub opada to wskazuje to na jego "ciężkawość".

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
hmmm tak sie zastanawialam jak ma sie ten przepis do dziuni czekoladowego bez maki -

wiec tu sa orzechy i migdaly a tam smietana - teraz rozumiem

polecam wszystkim jest pyszne

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
wlasnnie sie zajadam tym ciastem i mam wrazenie ze srodek jest niedopieczony mimo ze pieklam je dluzej niz w przepisie i spod jest przypieczony nawet za bardzo. W smaku to chyba raczej nie moje klimaty, wole ciasta na mace, ale jutro pewnie bedzie lepsze. A oto ono:
PICT0028.JPG

Załączniki

• PICT0028.JPG
    PICT0028.JPG
    1,006.9 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy