Czekoladowe ciasto z Guinness'em

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
DSCI0022.JPG
Jeszcze nie sprobowane, ale przy lizaniu misek i lyzek zapowiadalo sie dobrze, albo lepiej
icon_mrgreen.gif

Ciasto pochodzi z Bozonarodzeniowego wydania Chantelaine, ktore dorwalam w kolejce do lekarza.
Dla mnie najwazniejsze, ze wychodzi z margaryna weganska.

1 i 1/2 szkl. maki
3/4 szkl kakao
1 lyzeczka sody oraz
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli

3/4 szkl masla
1 szkl cukru brazowego (jasnego)
2 jajka
1 lyzeczka wanilii
1 szkl guinness'a (nie wypic od razu reszty, bo bedzie jeszcze potrzebne do kremu)

3 szkl icing sugar
1/2 szkl kakao
1/2 szkl masla (112g)
1/3 szkl piwa
kropla czegos mocniejszego nei zaszkodzi

Make wymieszac z kakao, spulchniaczami i sola.
Maslo dobrze ukrecic z cukrem. Dodac kolejno jajka, po kazdym dobrze miksujac i ekstrakt wanilii.
Teraz czas na sypkie. Wsypac 1/3 i zamieszac lyzka. Dodac polowe piwa - zamieszac, znow 1/3 maki - zamieszac, powtorzyc dodajac reszte piwa i make na koncu.
Nie miksowac tylko wymieszac, do czasu kiedy ciasto wyglada na rownomiernie nawilzone.

Piec 25-28 min. w dwoch formach o srednicy 20 cm (tylko posmarowanych tluszczem) w temp. 180C (350F).
Studzic na kratce pierwsze 10 min w formie.

Wymieszac cukier i kakao na icing.
Maslo na krem ubic i miksowac dodajac stopniowo polowe cukru z kakao. Masa bedzie sucha, wiec trzeba ja oskrobywac ze scianek miski. Stopniowo dodac piwo nie przejmujac sie, ze masa wyglada jakby sie wazyla!
Dodac wanilie u mnie byla zamiast dobra jalowcowka i reszte mieszanki na icing.

Pierwszy placek kladziemy do gory nogami, smarujemy kremem i przykrywamy drugim juz w "dobra" strone.

Mialam pomysl, zeby zmniejszyc ilosc cukru w bazie ciasta. Nie wiem, czy to blad, bo nie robilam inaczej, ale ciasto jest bardzo, bardzo wytrawne. W pierwszym momencie wydaje sie kawowe. Dlatego nie robi wielkiego wrazenia jedzenie go z tutejszym kremem z samego cukru.
Nastepnym razem (dziecko juz zamowilo) nasacze.

A tu w wersji "poczochranej" dla meza

DSCI0018.JPG DSCI0019.JPG

Załączniki

• DSCI0022.JPG
    DSCI0022.JPG
    75 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCI0019.JPG
    DSCI0019.JPG
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCI0018.JPG
    DSCI0018.JPG
    78 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Uwagi

Ciasto im dluzej stoi ( w temperaturze pokojowej! wiec na pewno nie przejdzie zapachem kielbasy) tym lepsze. Ciekawe, czy to dziala w nieskonczonosc?
gruebel_2.gif
Samo ciasto naprawde mnie zachwyca glebokim czekoladowym smakiem.
Maz zaznaczyl, ze bardzomaly kawalek, bo nie lubi, ale jednak wzial kawal do pracy.
Wyobrazam sobie, ze jakby to przelozyc kremem z serka wyszloby genialnie.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ciemne(jak porter)w srodku w puszce lub butelce jest kulka,ktora sprawia ze piwko ma boską piankę
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wscieklam sie!
Nie wyszlo mi ciasto truflowe. Co mnie podkusilo. Musze wykombinowac krem na bazie tego, troche podratuje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy