- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

Jeszcze nie sprobowane, ale przy lizaniu misek i lyzek zapowiadalo sie dobrze, albo lepiej

Ciasto pochodzi z Bozonarodzeniowego wydania Chantelaine, ktore dorwalam w kolejce do lekarza.
Dla mnie najwazniejsze, ze wychodzi z margaryna weganska.
1 i 1/2 szkl. maki
3/4 szkl kakao
1 lyzeczka sody oraz
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
3/4 szkl masla
1 szkl cukru brazowego (jasnego)
2 jajka
1 lyzeczka wanilii
1 szkl guinness'a (nie wypic od razu reszty, bo bedzie jeszcze potrzebne do kremu)
3 szkl icing sugar
1/2 szkl kakao
1/2 szkl masla (112g)
1/3 szkl piwa
kropla czegos mocniejszego nei zaszkodzi
Make wymieszac z kakao, spulchniaczami i sola.
Maslo dobrze ukrecic z cukrem. Dodac kolejno jajka, po kazdym dobrze miksujac i ekstrakt wanilii.
Teraz czas na sypkie. Wsypac 1/3 i zamieszac lyzka. Dodac polowe piwa - zamieszac, znow 1/3 maki - zamieszac, powtorzyc dodajac reszte piwa i make na koncu.
Nie miksowac tylko wymieszac, do czasu kiedy ciasto wyglada na rownomiernie nawilzone.
Piec 25-28 min. w dwoch formach o srednicy 20 cm (tylko posmarowanych tluszczem) w temp. 180C (350F).
Studzic na kratce pierwsze 10 min w formie.
Wymieszac cukier i kakao na icing.
Maslo na krem ubic i miksowac dodajac stopniowo polowe cukru z kakao. Masa bedzie sucha, wiec trzeba ja oskrobywac ze scianek miski. Stopniowo dodac piwo nie przejmujac sie, ze masa wyglada jakby sie wazyla!
Dodac wanilie u mnie byla zamiast dobra jalowcowka i reszte mieszanki na icing.
Pierwszy placek kladziemy do gory nogami, smarujemy kremem i przykrywamy drugim juz w "dobra" strone.
Mialam pomysl, zeby zmniejszyc ilosc cukru w bazie ciasta. Nie wiem, czy to blad, bo nie robilam inaczej, ale ciasto jest bardzo, bardzo wytrawne. W pierwszym momencie wydaje sie kawowe. Dlatego nie robi wielkiego wrazenia jedzenie go z tutejszym kremem z samego cukru.
Nastepnym razem (dziecko juz zamowilo) nasacze.
A tu w wersji "poczochranej" dla meza

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: