Czekoladowe marzenie

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Noemi @ 17 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=450817Witam serdecznie! Nigdy nie ubijałam białek nad parą, czy one rzeczywiście dadzą się ubić na sztywno?
Przepraszam za to pytanie, ale kto pyta nie błądzi. Bardzo mnie kusi to ciasto i to jeszcze po
tylu pozytywnych komentarzach. Noemi
bussi.gif
po to jest to forum żeby pytać bo mamy tu specjalistów
icon_mrgreen.gif

ale ja się do nich nie zaliczam i też nigdy białek nad parą nie ubijałam
icon_redface.gif
a po co się je w ogóle nad parą ubija
gruebel_2.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Coby nas ptasia grypa nie zjadła
fiesgrins.gif

W temp. 70 stopni wirusy zabijamy, to po to, jesli używamy surowych jajek.....bez pieczenia

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
mariquite
ja osobiscie wole robic to ciasto tylko z gorzka czekolada
icon_smile.gif
min. 50 proc. kakao

Noemi
ubija sie i bardzo dobrze, ale musza byc z cukrem
icon_smile.gif
, bo inaczej usmaza sie
icon_smile.gif
Robi sie to, tak jak imamcia i powiedziala - dla higieny
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Zrobiłam wczoraj wieczorem, ale z przebojami.Po dodaniu czekolady do białek ta masa mocno zbetonowała i trudno mieszała się ze smietaną-musiałam to robic mikserem.Pierwsza śmietana łowicka nie ubiła mi się -nie cierpię ubijać śmietanki bo ciągle coś nie tak.Co robię żle?Smietanka z lodówki miska też schodzona.Może za szybkie od razu obroty miksera?Jak ją dobrze ubić?Ile czasu ją się ubija?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Bietko, trudno powiedzieć ile trzeba ubijać - trzeba to wyczuć - ma być sztywna, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić z niej masła. Ja początkowo ubijam na niskich obrotach miksera i stopniowo je zwiększam. Jak śmietana wygląda już na ubitą, nabieram trochę łyżką i po prostu patrzę i próbuję jaką ma konsystencję. W razie potrzeby jeszcze trochę ubijam, albo od razu wykładam na ciasto.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
jesteśmy po kawie i deserze i powiem,ze bardzo nam smakuje-szczególnie mężusiowi,który jest wielkim smakoszem czekolady i kakao.Szybko się robi i nawet perypetie ze śmietnaną nie są w stanie zepsuć smaku.Polecam.Do spodu dodałam jeszcze sezam bo akurat lezał pod ręką.PYCHA-kalorii nie liczę.Raz się zyje.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
bietka
Dziekuje Ci bardzo tez, ze zrobilas
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
Ciesze sie, ze smakowalo. Jest naprawde smaczne i dostatecnie lekkie w wykonaniu ciasto
icon_smile.gif

W sprawie tej smietany... hm.... niestety, u nas ja sie nie spotykalam nigdy z czyms takim jak nieubicie sie smietany... mamy po prostu bardzo jakosciowa. Mozliwie, ze zbyt szybko zaczelas ubijac ja. Jesli bardzo stwardnialo, to w pewnym stopniu tak musialo byc. Moze nie az do betonu, ale stwardniec musialo - czekolada sie zwarzyla. Powiem w sekrecie, to wtenczas ja smietane reka mieszam z czekolada. Wtenczas masa troce sie odegrzewa i latwiej zlacza sie
icon_smile.gif
Smietane chyba mialas bardzo zimna?

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Tak,była zima lezała w lodówce kilka miesięcy
icon_wink.gif
Czekoladę rozmieszałam wreszcie mikserem i już.Masa po zastygnięciu jest zbita ale ogólnie pyszna do tego stopnia ze po spacerze pytam męza ciasto i kawa?Ja tak Ty nie bo trzeba dbać o linię kochana.Obraziłam sie ,bo mógł poprosić o zrobienie nastepnej porcji a nie wypominać mi kalorie-musiał to odpokutować
icon_wink.gif
.Dzięki za przepis
bussi.gif
.Na gazeta pl znalazłam gruszkowo-czekoladowa poezja i to ciasto stoi w kolejce.
mniam.gif
wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Skoro inni mogą to ja tez chcę do Wilna i zobaczyć swoją Guru...
icon_frown.gif

Pozdrawiam wiosennie

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Elko;
W czasie świat dowiedziałam się, że jeden z moich gości 28 grudnia ma urodziny. Nie chciałam robić kolejnego wypieku, bo spiżarka już pękała w szwach dlatego postanowiłam zrobić tort na inny sposób. Powiem, że był to strzał w dziesiątkę. Robiłam to wieczorem, nikt nie skapował co robię a następnego dnia taka pychota!!!
Robiłam zgodnie z przepisem, nic się złego nie działo podczas łaczenia składników a pomysł ze spodem też pierwszy raz wypróbowałam.
jeszce raz dzięki - przepis jeszcze nie raz powtórzę.
Pozdrwiam światecznie.
PS.
Nie zdążyłam zrobić fotki ale zapewniam, że polany cienko gorzką czekoladą, z rozetkami ze śmietany o dwa tony jaśniejszej niż nadzienie a na tym smażona w cukrze czerwona wisienka... rzeczywiście, nazwa adekwatna - czekoladowe marzenie
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Minął rok od poprzedniego postu a umniew lodówce - czeloladowe marzenie:)
Jutro syn świętuje urodziny i to marzenie na jego zyczenie
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tak wyglada ale to zwarta masa, ktora dobrze sie kroi (czekolada bardzo porządnie to zespala).

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzisiaj w nocy popełniłam kolejny... Tym razem był zatytułowany: Koło bogactwa bo był dla pani ekonomistki

Załączniki

• P2050705.JPG
    P2050705.JPG
    60.1 KB · Wyświetleń: 17

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
I kolejny ... Tym razem zestaw dla solenizantki Halinki. Bukiecik pachnący miętą i lawendą.
Szare plamy na torcie to brokat, który w rzeczywistości pięknie skrzy.
Elko, to jest pyszne
anbetung.gif

Uploaded with ImageShack.us

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Elu,
przejrzałam twój blog. Pyszności robisz. Nie myślałam, by blog robic też w wersji polskiej? To by była radocha móc skorzystać z tych twoich przepisów.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
h_elen, no sluchaj... a ja dopiero tylko zobaczylam... piekny jest ten tort i strasznie sie ciesze, ze tak przypadl Ci do gustu
icon_smile.gif

Sioniu, moze kiedys....
icon_smile.gif
teraz napewno nie
icon_smile.gif

arkadia

Member
Lut 24, 2008
138
0
0
Nazwa ani trochę nie przesadzona. Zrobiłam na wielkanoc. W czwartek wieczorem, po zastygnięciu w lodówce włożyłam do zamrażalnika gdzie czekał sobie aż do poniedziałku. W poniedziałek rano wyjęłam do lodówki i podałam po obiedzie. Chyba jeszcze nic co ugotowałam/upiekłam nie zrobiło takiej furory! Normalnie rodzinka ścigała się po kolejne kawałki
icon_smile.gif
Wieeelkie dzięki za przepis :*

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy