- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Widziałam takie w necie. Ale proporcje i składniki ustaliłam sobie sama
Składniki:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 170 g masła ( tyle ma teraz kostka masła !)
* 4 małe jajka
* 90 g cukru
* 80 g mąki
* 80 g mielonych migdałów
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( w proszku)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 4 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni ( u mnie 130 - termoobieg)
Foremkę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuścić razem, w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę. Trwa to dość długo. Mąkę wymieszać z sypką kawą i proszkiem do pieczenia. Przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Teraz stopniowo dodajemy migdały i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i znów delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut
Wystudzić.
Po przestudzeniu, na wierzch ciasta dajemy polewę wykonaną z czekolady i śmietanki - rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej lub własną, ulubioną polewą
Ja pokroiłam swoje ciasto na kwadraty o boku 5x5 cm.


Składniki:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 170 g masła ( tyle ma teraz kostka masła !)
* 4 małe jajka
* 90 g cukru
* 80 g mąki
* 80 g mielonych migdałów
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( w proszku)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 4 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni ( u mnie 130 - termoobieg)
Foremkę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuścić razem, w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Jajka ubić z cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę. Trwa to dość długo. Mąkę wymieszać z sypką kawą i proszkiem do pieczenia. Przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Teraz stopniowo dodajemy migdały i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i znów delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut
Wystudzić.
Po przestudzeniu, na wierzch ciasta dajemy polewę wykonaną z czekolady i śmietanki - rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej lub własną, ulubioną polewą
Ja pokroiłam swoje ciasto na kwadraty o boku 5x5 cm.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: