Czekoladowy creme brulee

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
chocolate_creme_brule.JPG

Przepis pochodzi z ksiazki Pure Chocolate a znalazlam go tutaj: http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01...eme-brulee.html

5 zoltek
4 lyzki cukru + na skarmelizowanie wierzchu
500ml tlustej smietanki
1/2 laski wanilii (dalam lyzeczke przecieru z wanilii)
125g ciemnej czekolady (70% kakao) polamanej na kawalki

Z tych porcji wyszlo mi 6 takich szerokich ramekinow jak na zdjeciu

1. Piekarnik rozgrzac do 150C. Przygotowac duza, z kilkucentymetrowymi brzegami blache do pieczenia (bedzie potrzebna do kapieli wodnej)
2. Zoltka roztrzepac z 2 lyzkami cukru. Delikatnie, tak by nie powstalo duzo pecherzykow powietrza
3. Podgrzac smietane 2 lyzki cukru i laske wanilii. Gdy zacznie sie delikatnie pienic, zredukowac ogien, dodac czekolade i mieszac do rozpuszczenia.
4. Zdjac z ognia, wyjac laske wanilii (ziarenka zeskrobac i wrzucic do mikstury), lekko przestudzic.
5. Wolno przelewac niewielkie ilosci smietanki do zoltek i dobrze wymieszac zanim doleje sie kolejna porcje.
6. Przelac wszystko przez drobne sitko do ramekinow. Ramekiny wstawic do blachy i zalac goraca woda tak by siegala conajmniej polowy ramekinow - ja zalalam tak by woda byla rowna z poziomem kremu.
7. Wstawic do piekarnika i piec az sie zetnie - z moja wielkoscia ramekinow wystarczylo mi 25min.
8. Wyjac, ochlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki - najlepiej na noc
9. Przed podaniem posypac cukrem i skarmelizowac go palnikiem lub w piekaniku pod grilem. Wstawic jeszcze na chwile do lodowki.

SMACZNEGO

Załączniki

• chocolate_creme_brule.JPG
    chocolate_creme_brule.JPG
    50.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Dzieki Margot
icon_smile.gif

Dekoracyjne orzeszki robi sie bardzo prosto, wiecej pisania niz roboty. Najpierw bierze sie orzeszki laskowe i w ich bok wkluwa sie wykalaczke. Potem robi sie karmel, zestawia z ognia i gdy zacznie lekko gestniec zanurza sie w nim te orzeszki, tak by czubek orzeszka byl na dole. Pozniej trzeba odczekac zeby to wszystko zastyglo, wiec druga stone wykalaczek wkluwam w stojacy styropian lub bardzo gruby karton i tak zastyga a ja moge robic cos innego
icon_smile.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Jest bardzo proste a uda sie z pewnoscia jeszcze piekniej
icon_smile.gif
Tylko pewnie dlugo sie tym nie nacieszysz bo nie dosc ze ladnie wygladaja to jeszcze smaczne te orzeszki sa ;)

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Pewnie ze wyjmuje. Wykalaczki nie sa w ogonku tylko z boku. Np ten orzeszek najblizej srodka ma taka jasniejsza plamke - tam kawalek karmelu odpadl przy wyjmowaniu wykalaczki

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Uwielbiam takie "niby nic, a robi wrażenie". Muszę sobie zapamiętać.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Boskie !
A ja rano kombinowalam juz, jak sie robi z karmelu te kuleczki, bo ubzdualam sobie, ze to male jest, jak szpilka.
dump.gif

Moniak, to 'wyciagniety' karmel, od orzeszka. Chyba. Jak opisane, to wydaje sie proste w wykonaniu, ale, jak znam karmel, to nie tak myk.

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Tu taki rysunek pogladowy
icon_mrgreen.gif
ogonek robi sie bo grawitacja ciagnie karmel do dolu

rysunek po lewej - lapa trzyma wykalaczke z orzeszkiem i zanurza w rondelku z karmelem
po prawej - suszenie na pionowo ustawionym styropianie

karmel.png

Załączniki

• karmel.png
    karmel.png
    30.8 KB · Wyświetleń: 0

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
eee no do dmuchania to trzeba miech chuchniecie jak smok a orzeszki kazda nawet najbardziej watla niewiasta zrobi
icon_mrgreen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ale mnie sie tak rysunek skojarzyl. Kolorystyka, ciemne tlo, naczynia dosc konkretne, rekawica odpowiednia, no i kolor... tworzywa. Jaskrawy, az goracy.
Kapitalne to !
icon_smile.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
heheeheh!
rofl.gif
świetne rysunki poglądowe! teraz już rozumiem, chociaż jakoś myślałam sobie, że ten styropian leży na płasko, więc, zastanawiałam się skąd ten ogonek.... Ale ja wczoraj miałam ciężki dzień... Teraz, jak już wiem, o co chodzi, to może nawet zrobię przy okazji!
Świetne!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy