- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepis pochodzi z ksiazki Pure Chocolate a znalazlam go tutaj: http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01...eme-brulee.html
5 zoltek
4 lyzki cukru + na skarmelizowanie wierzchu
500ml tlustej smietanki
1/2 laski wanilii (dalam lyzeczke przecieru z wanilii)
125g ciemnej czekolady (70% kakao) polamanej na kawalki
Z tych porcji wyszlo mi 6 takich szerokich ramekinow jak na zdjeciu
1. Piekarnik rozgrzac do 150C. Przygotowac duza, z kilkucentymetrowymi brzegami blache do pieczenia (bedzie potrzebna do kapieli wodnej)
2. Zoltka roztrzepac z 2 lyzkami cukru. Delikatnie, tak by nie powstalo duzo pecherzykow powietrza
3. Podgrzac smietane 2 lyzki cukru i laske wanilii. Gdy zacznie sie delikatnie pienic, zredukowac ogien, dodac czekolade i mieszac do rozpuszczenia.
4. Zdjac z ognia, wyjac laske wanilii (ziarenka zeskrobac i wrzucic do mikstury), lekko przestudzic.
5. Wolno przelewac niewielkie ilosci smietanki do zoltek i dobrze wymieszac zanim doleje sie kolejna porcje.
6. Przelac wszystko przez drobne sitko do ramekinow. Ramekiny wstawic do blachy i zalac goraca woda tak by siegala conajmniej polowy ramekinow - ja zalalam tak by woda byla rowna z poziomem kremu.
7. Wstawic do piekarnika i piec az sie zetnie - z moja wielkoscia ramekinow wystarczylo mi 25min.
8. Wyjac, ochlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki - najlepiej na noc
9. Przed podaniem posypac cukrem i skarmelizowac go palnikiem lub w piekaniku pod grilem. Wstawic jeszcze na chwile do lodowki.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: