- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
Czerwona kapusta z jabłkiem i czarną porzeczką
dla Margot
500 g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 duże kwaśne jabłko
200 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
250 g czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
Sól
Olej
opcjonalnie trochę wody do duszenia
N.B.
W razie potrzeby dolać trochę wody. Wino można zamienić na sok winogronowy, lecz w takim razie odpowiednio doprowadzić do smaku - powinno być mocno kwaśno-słodko
dla Margot


500 g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 duże kwaśne jabłko
200 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
250 g czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
Sól
Olej
opcjonalnie trochę wody do duszenia
- Cienko poszatkkować kapustę, wlać sok z cytryny i sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, by trochę zmiękła
- Cebulę pokroić w cienkie piórka, i wymieszać z cukrem.
- Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać kapustę.
- Smażyć w silnym ogniu przez 3-5 minut, następnie wlać wszystkie soki i wino.
- Dodać tarte jabłko i porzeczki.
- Dusić na malutkim ogniu przez około godzinę, kończąc posolić.
N.B.
W razie potrzeby dolać trochę wody. Wino można zamienić na sok winogronowy, lecz w takim razie odpowiednio doprowadzić do smaku - powinno być mocno kwaśno-słodko

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: