Czerwona kapusta z jablkiem i czarna porzeczka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Czerwona kapusta z jabłkiem i czarną porzeczką
dla Margot
cvety.gif


085.jpg

500 g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
1 duże kwaśne jabłko
200 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
250 g czerwonego wina
2 łyżki brązowego cukru
Sól
Olej
opcjonalnie trochę wody do duszenia

  • Cienko poszatkkować kapustę, wlać sok z cytryny i sok z pomarańczy, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, by trochę zmiękła
  • Cebulę pokroić w cienkie piórka, i wymieszać z cukrem.
  • Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać kapustę.
  • Smażyć w silnym ogniu przez 3-5 minut, następnie wlać wszystkie soki i wino.
  • Dodać tarte jabłko i porzeczki.
  • Dusić na malutkim ogniu przez około godzinę, kończąc posolić.

N.B.
W razie potrzeby dolać trochę wody. Wino można zamienić na sok winogronowy, lecz w takim razie odpowiednio doprowadzić do smaku - powinno być mocno kwaśno-słodko
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 085.jpg
    085.jpg
    41.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
icon_smile.gif

Kombinację czerwonej kapusty z porzeczkami kiedyś gdzieś widziałam, ale już bardzo dawno, czy to w starym czasopismie, czy to w bardzo starej książce, no i zapamiętałam, ale teraz nie mogę połapać się, gdzie ... więc... odtwarzałam według swego widzimisię
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że będzie smakować
icon_smile.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Alu, mam nadzieje, ze i dalej bedziemy cos namietnie razem gotowac lub piec
icon_smile.gif


Sioniu, a to jestem ciekawa porownania, bo troche roznia sie te nasze przepisy
icon_smile.gif
bo moja inspiracja jest tak chyba z przed lat 30???? Dowiedzialam sie wowczas, ze istnieje cos takiego jak czerwona kapusta, bo u nas wtenczas jej ani uprawiano, ani sprzedawano
icon_smile.gif
no a polaczenie z jagodami sprawilo, ze o tym pamietalam cale zycie :D
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Elka @ 30 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1203921Alu, mam nadzieje, ze i dalej bedziemy cos namietnie razem gotowac lub piec
icon_smile.gif
Elu przybyła tobie jedna jeszcze fanka , moja Siostrzenica oszalała na punkcie tej kapusty
icon_mrgreen.gif
, ja tez
icon_mrgreen.gif

wczoraj robiłam ,a dziś była zjedzona(zdjęcie z wczoraj, bo dziś było strasznie ciemno i nie dało się robić zdjec , wczoraj też nie było zbyt widno ale jednak coś widać na dowód )
Ja tylko zrobiłam jedną zmianę zamiast wina dałam domowy sok wiśniowy bez cukru (kwas niesamowity) wymieszany pół na pół z wodą , bo wino kupiłam, ale w domu się okazało ze pol słodkie i nie wiedziałam czy może być ,a sok wg mnie mi tu pasował
czosnkowy_090.jpg
 

Załączniki

  • czosnkowy_090.jpg
    czosnkowy_090.jpg
    189.9 KB · Wyświetleń: 1

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Margot... chce kapusty..... chyba musze isc do sklepu. A myslalam, ze to juz sie zabliznilo :D tak mysle, ze mozna zrobic z mrozonymy wisniami, co?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy