- Sty 27, 2006
- 4,373
- 1,783
- 113
Czarne i czerwone
Pyszna sałatka, może być podana i na zimno i na ciepło. Soczewica bieługa najbardziej nadaje się
do sałatek i takich dań, gdzie powinna zachować kształt. „Bieługę” trzeba gotować oddzielnie,
ponieważ przy gotowaniu farbuje.
250 ml czarnej soczewicy (bieługi)
1 duża papryka czerwona
1 biała cebula (sałatkowa)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Garść szczypiorku lub dymki
Natka kolendry
Sól
Sok cytrynowy
Jogurtowy sos z cytryną
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 rozdrobniony ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Skórka otarta z cytryny
Paprykę i cebulę pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oleju, aż zmiękną. Pod koniec posolić.
Odstawić. Szczypiorek pokroić na 3-4 części, bardzo krótko podsmażyć na oleju osobno od papryki.
Soczewicę ugotować. Składniki sosu wymieszać. Soczewicę wymieszać z papryką i cebulą, doprawić sosem, dodać szczypiorek i natkę kolendry.
Dla "Magazyn Wileński", 2021
Pyszna sałatka, może być podana i na zimno i na ciepło. Soczewica bieługa najbardziej nadaje się
do sałatek i takich dań, gdzie powinna zachować kształt. „Bieługę” trzeba gotować oddzielnie,
ponieważ przy gotowaniu farbuje.
250 ml czarnej soczewicy (bieługi)
1 duża papryka czerwona
1 biała cebula (sałatkowa)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Garść szczypiorku lub dymki
Natka kolendry
Sól
Sok cytrynowy
Jogurtowy sos z cytryną
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 rozdrobniony ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Skórka otarta z cytryny
Paprykę i cebulę pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oleju, aż zmiękną. Pod koniec posolić.
Odstawić. Szczypiorek pokroić na 3-4 części, bardzo krótko podsmażyć na oleju osobno od papryki.
Soczewicę ugotować. Składniki sosu wymieszać. Soczewicę wymieszać z papryką i cebulą, doprawić sosem, dodać szczypiorek i natkę kolendry.
Dla "Magazyn Wileński", 2021