Czerwone i czarne, sałatka z soczewicy

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,373
1,783
113
Czarne i czerwone

Pyszna sałatka, może być podana i na zimno i na ciepło. Soczewica bieługa najbardziej nadaje się
do sałatek i takich dań, gdzie powinna zachować kształt. „Bieługę” trzeba gotować oddzielnie,
ponieważ przy gotowaniu farbuje.

250 ml czarnej soczewicy (bieługi)
1 duża papryka czerwona

1 biała cebula (sałatkowa)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Garść szczypiorku lub dymki
Natka kolendry
Sól
Sok cytrynowy
Jogurtowy sos z cytryną
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1 rozdrobniony ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Skórka otarta z cytryny

Paprykę i cebulę pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oleju, aż zmiękną. Pod koniec posolić.
Odstawić. Szczypiorek pokroić na 3-4 części, bardzo krótko podsmażyć na oleju osobno od papryki.
Soczewicę ugotować. Składniki sosu wymieszać. Soczewicę wymieszać z papryką i cebulą, doprawić sosem, dodać szczypiorek i natkę kolendry.

Dla "Magazyn Wileński", 2021
 

Załączniki

  • 20211206_102335.jpg
    20211206_102335.jpg
    210.1 KB · Wyświetleń: 15

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,941
6,345
113
IMG_20240924_142015.jpg
Z konieczności trochę zmodyfikowana, z upieczoną wcześniej papryką, czerwoną cebulą, świeżym czosnkiem zamiast suszonego, oraz z natką pietruszki i świeżym tymiankiem zamiast kolendry, podana na ciepło, bardzo smaczna.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy