- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Czulent z kurczakiem
Danie zostało przygotowane z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej. Ogromne podziękowania należą się Sinistrze, dzięki której moje szczere chęci zostały wsparte jej wiedzą na temat kuchni żydowskiej i dań typu "czulent".
Przepis źródłowy mozna znaleść tu: http://www.jewishfood-list.com/recipes/cholent/chickcholentiraqi01.html .
Naturalnie, dokonałam drobnych modyfikacji. Jedną z nich jest sposób przygotowania: na efekty nie trzeba czekać całą noc, jak w przepisach tradycyjnych. Polecam, bardzo smaczny!
pierś kurczaka
1 puszka pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki ryżu
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyzeczka cuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne dla zaostrzenia - do smaku
ew. sól
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z pomidorów z przyprawami.
W tym czasie ugotować ryż.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodac kurczaka wraz z zalewą, podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki oraz fasolę. wymieszać, dodać cukier i ew. sól do smaku. Dodac przeciśnięty ząbek czosnku.
Dodac ryż, dokładnie wymieszać.
Danie przełożyć do naczynia do zapiekania, zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Danie zostało przygotowane z okazji Festiwalu Kuchni Żydowskiej. Ogromne podziękowania należą się Sinistrze, dzięki której moje szczere chęci zostały wsparte jej wiedzą na temat kuchni żydowskiej i dań typu "czulent".

Przepis źródłowy mozna znaleść tu: http://www.jewishfood-list.com/recipes/cholent/chickcholentiraqi01.html .
Naturalnie, dokonałam drobnych modyfikacji. Jedną z nich jest sposób przygotowania: na efekty nie trzeba czekać całą noc, jak w przepisach tradycyjnych. Polecam, bardzo smaczny!

pierś kurczaka
1 puszka pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki ryżu
1 cebula
ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyzeczka cuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne dla zaostrzenia - do smaku
ew. sól
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z pomidorów z przyprawami.
W tym czasie ugotować ryż.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodac kurczaka wraz z zalewą, podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki oraz fasolę. wymieszać, dodać cukier i ew. sól do smaku. Dodac przeciśnięty ząbek czosnku.
Dodac ryż, dokładnie wymieszać.
Danie przełożyć do naczynia do zapiekania, zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: