Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dziękuję. Od jakiegoś czasu nie posypuję go kakao, tylko zmieloną kawą, co wzmacnia kawowy smak tego smakołyku.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Piękne te Wasze wyroby.
Gdyby ktoś jeszcze kiedyś zrobił fotę kawałka, to byłbym wdzięczna.
icon_smile.gif

Kurcze, ja to zawsze z min 10-12 białek na 2-3 osoby - takie z nas bezowe 'obżartuski'.
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Maraa @ 6 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1601061Joanno, a te białe drobinki to mini bezy?
Tak. Kupiłam kiedyś w zestawie z innymi dekoracjami i dzisiaj sobie o nich przypomniałam.

JotHa @ 6 Jan 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1601062Gdyby ktoś jeszcze kiedyś zrobił fotę kawałka, to byłbym wdzięczna.
icon_smile.gif
Proszę, ostatni kawałek prosto z lodówki:

dacquoise1.jpg

Dałam sporo orzechów i daktyli, którymi posypuję połowę masy bezowej (i dopiero na nie wykładam resztę masy).
 

Załączniki

  • dacquoise1.jpg
    dacquoise1.jpg
    86.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Swietny pomysl z kawa, Joanno. I warstwa orzechow i daktyli pomiedzy beza tez mi sie podoba i skorzystam nastepnym razem z obu pomyslow.

Dodatkowo, zamierzam rowniez wprowadzic jeszcze jedna warstwe pod krem - dzem z czarnej porzeczki z Cassis, a wszystko przez Mont Blanc, ktore wyszly geniale w smaku i zdaje mi sie, ze tutaj pasowac beda rowniez.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rufus295

Member
Sty 20, 2017
4
0
0
Witam. Właśnie piekę to cudo, i mam pytanie do szanownych Pań
icon_smile.gif
. Blaty zostawię na noc do stygnięcia , a jutro około 16 będę przekładał kremem. I teraz, gdzie przechowywać te blaty, mogą leżeć w szafce bądź w piekarniku, czy muszą być w lodówce do czasu przełożenia?
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,197
7,904
113
Po co w lodówce? To jest beza, nic się jej nie stanie. Ja trzymam w piekarniku, bo to jedyne miejsce, gdzie moje koty się nie dostaną
icon_smile.gif
 

rufus295

Member
Sty 20, 2017
4
0
0
Ok, chyba to najbezpieczniejsze miejsce:). Boję się trochę tego kremu, żeby go nie przebić- nie wiem kiedy ta chwila nastąpi i jak jej uniknąć. Ale zobaczymy, póki co wyłączam piekarnik i na dzisiaj fajrant, wygląda super( z 9 białek , fi 28cm:)).
 

rufus295

Member
Sty 20, 2017
4
0
0
No i zrobione:)RE-WE-LA-CJA!.
IMG_1485678086452_V_001.jpg IMAG0017.jpg
To był deser, a przed deserem było:):
IMAG0023.jpg
Wieczorem raczej się toczyłem niż chodziłem:). Życie jest piękne, pozdrawiam:)
 

Załączniki

  • IMAG0017.jpg
    IMAG0017.jpg
    365.1 KB · Wyświetleń: 16
  • IMG_1485678086452_V_001.jpg
    IMG_1485678086452_V_001.jpg
    442.2 KB · Wyświetleń: 16
  • IMAG0023.jpg
    IMAG0023.jpg
    326.3 KB · Wyświetleń: 16

rufus295

Member
Sty 20, 2017
4
0
0
Chyba się uzależniłem:). Dzisiaj powtórka...Ale coż, życie za krótkie żeby sobie pyszności żałować.
Pokaż załącznik DSC01685.JPG
Odnośnie sushi. Hmm, też nauczyłem się z neta. Generalnie nie jest trudne, tyle że jak już robić to większą ilość, bo pracy tak samo dużo jak przy niewielkiej ilości, a i koszty proporcjonalnie maleją. Jak będą jakieś konkretne pytania, co, jak , z czym, chętnie się podzielę
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • DSC01685.JPG
    7.1 MB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i ja wreszcie zrobiłam. Następnym razem zrobię tak jak Joanna. Trochę bezy później daktyle i orzechy i zaś bez. Teraz część daktyli wyladowała na samym dnie i puściła jakiś syrop, który bardzo mocno przytwierdził bezę do papieru. "Dzięki" temu, wierzchni blat , który odrywałam od papieru, rozlazł mi się na dwie, trzy części. Ale po posypaniu kakao prawie nie widać szwanku na urodzie. Szkoda, że nie doczytałam wcześniej aby na wierzch sypnąć kawę i posypałam kakao. Jeszcze nie próbowałam bo dopiero co wstawiłam do lodówki.


P1050989.JPG


P1050990.JPG
 

Załączniki

  • P1050989.JPG
    P1050989.JPG
    217.8 KB · Wyświetleń: 16
  • P1050990.JPG
    P1050990.JPG
    196.1 KB · Wyświetleń: 16
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy