Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
mniam.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
ja zrobiłam 11/2 porcji na 8 osób i prawie nie ma
icon_mrgreen.gif
pycha
Nie dałam daktyli bo jak wieczorem, piekłam to mi kot ogonem nakrył i nie mogłam znaleźć, znalazły się dziś jak już nie były potrzebne
icon_mrgreen.gif

za to roztopiłam 10 krówek w odrobinie śmietanki i tym trochę polałam przed nałożeniem masy blaty bezowe
(środek postaram się jutro pokazać bo jest już przy ciemno) ,a cały tort (no 2/3 na zdjęciu) wyglądał tak

styczeń_349.jpg

styczeń_348.jpg

styczeń_480.jpg

Załączniki

• styczeń_349.jpg
    styczeń_349.jpg
    291.8 KB · Wyświetleń: 8
  • styczeń_480.jpg
    styczeń_480.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 8
  • styczeń_348.jpg
    styczeń_348.jpg
    109.3 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Super! A różyczki jakie cudne!

Mojemu mężowi bardzo smakuje i już zbieram białka i zamrażam, żeby mu na urodziny zrobić
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W naszej rodzinie gusta podzielone są 2:2 - ja i młodsza zdecydowanie wolimy Pavlovą, mąż i starsza zagustowali z Dacquoisie
icon_razz.gif

Margot cudne te różyczki
anbetung.gif

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
P1010291.JPG

Spróbowałam i ja - choć boję się ubijania białek( że mi się nie uda). Wszyscy byli zachwyceni smakiem , a krem super zrównoważył słodycz bezy. Z pewnością do kolejnych powtórek.

Załączniki

• P1010291.JPG
    P1010291.JPG
    147.8 KB · Wyświetleń: 8

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Jotha, czy tak tylko na zdjęciu czy ten krem jest taki miękki?

Mój zdecydowanie jest sztywny, daje się kroić.

Właśnie się bezy suszą
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wyjęty z lodówki, gdzie stoi dzień jest sztywny i do krojenia. Później już mniej sztywny. Ale nie pływa. Już wcześniej, widząc moje zdjęcie, mu to 'zarzucałas'. Jak kroję 'piłując' beze, to muszę niestety usmarować przekrój kremem, bo jednak beza sucha i nie ukroję jej tak, jak ciasto biszkoptowe - jednym ruchem w dól. Moze, jak ktos nie ma bardzo sztywnej bezy ma taką mozliwość, albo ma umiejętność przekrojenia grubej sztywnej bezy jednym ruchem.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
U mnie krem też jest sztywny nawet na drugi dzień, w przekroju widać pęcherzyki powietrza, a beza daje się kroić zwykłym ostrym nożem i nic się nie usmaruje
icon_wink.gif
normalnie są trzy osobne warstwy. Na tym zdjęciu wyżej wyraźnie krem nie jest sztywny, może trzeba go dłużej po prostu ubijać.
Jakieś swoje stare zdjęcie znalazłam, beznadziejne, ale widać dokładnie przekrój:

dacquoise%20przekr%C3%B3j.jpg

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
No widzę, że masz zupełnie inną bezę.
Mojej nie przekroisz nożem zwykłym.

Naprawdę krem Wam się nie zmienia gdy stoi kilka godzin w temperaturze 23-24 st C ? Jest taki sam, jak po wyjęciu z lodówki ?
Fizyka ma swoje prawa.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Jotha, nieco się zmienia, ale na pewno nie maże się.
Wygląda tak jak u Dziuni.
Przy nakładaniu na beze jest sztywny, dość twardy.

Twój wygląda jakby jeszcze potrzebował ubicia.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Nie trzymam tego ciasta dłużej niż 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, albo zjedzą całe, albo chowam do lodówki. I krem się nie zmienia, nie płynie, cały czas jest taki sam, choć oczywiście jest bardziej miękki jeśli uwzględnić fizykę. O ile dobrze pamiętam, to ten kawałek ze zdjęcia był odkrojony właśnie z dacquoise, które stało ok. 3 godzin na stole jesienią.
Jeśli Twój krem płynie, to za krótko go ubijasz, krem ma być ubity na gęsto, trzepaczka ma pozostawiać w kremie ślad o wyraźnych brzegach.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Jotha, dziś do pracy zaniosłam. Oglądałam z każdej strony swój krem.
Twojemu zdecydowanie ubicia jeszcze trzeba. W moim sa pęcherzyki powietrza, sztywny mimo transportu i przebywania w cieple.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
390
83
Wiecie, ja czasem kupuję dakłasa w cukierni Sowa i tego "oryginalnego" nie da się ukroić ładnie - tak jak Wy kroicie. Jest pokruszony, kremu nie widać spomiędzy bezy. Jak kupiłam na święta i ojciec zobaczył go po otwarciu pudełka, to stwierdził: upadł ci, co? Bo tak wygląda
icon_wink.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Faktycznie, ten od Sowy wygląda jak po przejściach. Ale tytuł wątku wszystko tłumaczy
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy