Dacquoise kawowo-orzechowe

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jesteście kochane... żeby dodać sobie jeszcze trochę bohaterstwa - to powiem, ze brak skóry na palcu wskazujacym od strony kciuka :x (szczegóły w wątku o kontuzjach kuchennych) też nie pomagał - bo nie mogę zgiąć palca wskazującego :lol: :lol: :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no tak, ale juz karbowanego szlaczka sie zrobic nie da
icon_smile.gif
Ale ja zanim zaczęli sprzedawać te jednorazowe rękawy foliowe własnie tych worków na mrożonki uzywałam do tylek-po prostu tak jak w rękawie wkładałam koncówkę do środka tyle że mocowałam ją dodatkowo taśmą klejącą z zewnątrz bo worka na mrożonki nie da się naciągnąć bo za cienki jest.Także szukaj rękawów foliowych spokojnie a w międzyczasie używaj worków na mrożonki.

Jak na nabijaczkę, to twoje esy-floresy piękne są!
:handclaps:
Kupiłam jana niezbędnego. Jutro kupię stalowe końcówki, choć neistety nigdzie w necie nie moge znaleźć tej z jednej strony spłaszczonej, z drugiej rozgwiazkowej... ale czy ona taka bardzo potrzebna jest?
dziuniu czyli taśmią je przyklejasz od zewnątrz po to, zeby się w którą stronę końcówki nie przemieszczały?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgosia,nie wiem tylko czy te folie się nadają do spożywczych rzeczy a szczególnie do tłuszczów-to może być szkodliwe.Lepiej kup worki do mrożenia 3 litrowe Melitty albo Jana Niezbędnego-są prosto zakończone i się nadają idealnie do wyciskania kremu,kiedys ich też używałam
icon_smile.gif
znów mi Jan niezbędny pękł i wypluł całą zawartość na blachę :evil:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATdziuniu czyli taśmią je przyklejasz od zewnątrz po to, zeby się w którą stronę końcówki nie przemieszczały?
Tak,ona musi się mocno trzymać.

CYTATznów mi Jan niezbędny pękł i wypluł całą zawartość na blachę
No niestety i mi się to zdarzało-trzeba uważać i nie naciskać zbyt mocno.Nie wiem czy Toppitsy Melitty nie są mocniejsze przypadkiem.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Toppitsy :!: :!: o, ta nazwa już mi coś mówi! bo melitta nie i myślałam, ze to jakiś 3miejski specjał 8)

a z jasiem to mialam zabawnei - pół biedy wczoraj - bezy zdjełam z pergaminu i nałożyłam na nowy. Gorzej, ze jak robiłam gnocchetti z porów MzM to tamto ciasto jest ciepłe, trzymane w rekawie i powoli wypuszczane i co 2 cm obcinane. No i zgadnij co się stało torebce? trach cała jedna porcja ciasta dała nura do wody - chlup! :dump: :dump: :dump: :oops: :mrgreen:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
trach cała jedna porcja ciasta dała nura do wody - chlup!
:mrgreen: :oops: :oops: :oops: no to nie za fajnie,worki te profesjonalne są do tego idealne bo są z grubej dość sztywnej folii.Ale jak pisałam spróbuj mniej naciskać-wolniej wtedy idzie ale przynajmniej worek nie pęknie.

Zrobiłam wczoraj wieczorem(w nocy właściwie
icon_smile.gif
) Twoje dacquoise.Przypalił mi się jeden spód :dump: ten co wyżej na końcu stał ale jak ostygł to go wyszlifowałam tarką i jest ok :mrgreen: Przepis na spody jest lepszy niż ten z którego ja robiłam-są wyższe i szybciej się pieką.To chyba zasługa skrobi wydaje mi się.Aha,upiekłam dwa placki 30 cm i dałam same migdały do środka.Ganache 2/3 z czekolady mlecznej reszta deserowa i te proporcje nie są dobre-na odwrót jest lepiej.Jednak musi być więcej deserowej czekolady żeby krem miał wyraźny smak,a tak jest po prostu czekoladowy ale bez rewelacji,w dodatku zapomniałam rumu dodać i jest trochę mdławy.Ale po ubiciu konsystencja faktycznie fajna,lekka.W ozdabianie się już nie bawiłam bo było już po 1,tylko wierzchem łyżki porobiłam mazy przestrzenne :mrgreen: .A tak wygląda kawałek:

dacq20lx.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Mazy są wspaniałe - ciacho piękne! Ja robię ten krem z samej gorzkiej krakowskiej i nie jest mdły, nawet bez rumu - zresztą mocno w nim kawę czuć

ja następnym razem zrobię mniejsze koła ale 4 warstwy

dziś zrobię oszukane dacquoise - z pokruszonych bez

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A właśnie,bez kawy robiłam bo młody by nie zjadł,dlatego krem jest ok ale własnie taki jakiś bez wyrazu.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Mogę w tym wątku wkleić swoje? ;)

Spody robiłam z przepisu podanego przez Malgosimi.
Krem - to już wlasny wytwór. Mascarpone + sok z cytryny + cukier + kawa rozpuszczalna (rozpuszczona w odrobinie wody).

Co prawda zestawienie kawy i cytryny może wydawać się nieco dziwne :shock: (nie wiem skąd mi takie połącznie się wzięło), ale o dziwo - ostateczny efekt smakowy - przeszedł moje oczekiwania. :mrgreen: Znaczy dobre.

dasquisezkrememmascaropnowym11.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgoś, piękne wyszło! Spody cienkie - takie jak najbardziej lubię! Bardzo fajnie brzmią te kremy!

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Z tymi spodami, to też miałam przejścia. :mrgreen:
Co prawda żaden mi się nie zjarał (hihi, mam w pamięci opisy dziuni i Sylion :mrgreen: ). Za to tak mi się przykleiły do papieru (qrcze, żeden Grosik :evil: ), że jeden podczas odrywania kompletnie mi się rozpadł w drobny mak. Nic to, zjadłam go ze smakiem na sucho. ;) Drugi trochę ucierpiał. A trzeci odkleił się koncertowo.
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
W ogóle nie rozmiękły.
icon_smile.gif
Choć krem wcale nie był jakoś szczególnie zbity, wręcz nawet bałam się, że właśnie ciut za mokry, że zbyt wiele tego soku dałam.
Stał całą noc w lodówce i nic się nie rozlazło. :mniam:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jaki papier małaś? Ja się zawiodłam choć raz na wszystkich poza peclanem... u mnie te blaty wręcz same się odskoczyły od papieru, brzegi zupełnie się odkleiły...

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Tym razem miałam Stella Pack.
Do tej pory nie narzekałam. A piekłam na nim ostatnio namiętnie ciepane lidqi i nie miałam problemu z odrywaniem.
Ja myślę, że ten jedne spód mógł zwyczajnie trochę dłużej w piecu posiedzieć i mocniej się podsuszyć.
Ten, który siedział w piecu najdłużej - odszedł bez problemu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy