Dacquoise truskawkowo-migdałowe

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery'

8 porcji
Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek)

60 g migdałów bez skorki
6 białek
225 g cukru
600 g truskawek
krem maślano-czekoladowy-patrz niżej
450 ml śmietany kremówki

Na krem maślano-czekoladowy:
W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i 45 g kakao do uzyskania gładkiej masy.Jeśli to konieczne dodać więcej mleka.

Uprażyć migdały na patelni do złotego koloru.Wystudzić i zemleć w malakserze lub młynku.
Dwie duże blachy wyłozyć papierem do pieczenia.Narysować za pomocą talerza lub tortownicy na każdej blasze dwa koła o średnicy 20 cm-otrzymamy 4 koła.
Nagrzać piekarnik do 140 stopni.
W dużej misce ubijać białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po 1 łyżeczce cukier.Piana powinna byc sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.
Wsypać do piany zmielone migdały i delikatnie wymieszać masę.
Rozsmarować na każdym z kół po 1/4 masy.Wstawić blachy do piekarnika i piec 30 minut.Zamienić miejscami i piec kolejne 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.Wystudzić blaty na blachach przez 10 minut potem przenieść na kratkę i ostudzić całkowicie.
Oczyszczone truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji.
Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni blat bezowy.
Ubić śmietankę na sztywno.1/3 odłożyć do dekoracji do worka z końcówką w kształcie gwiazdki.Pozostałą śmietanę rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.Śmietaną z worka wycisnąć gwiazdki dookoła brzegu.Chłodzić w lodówce ok.4 godzin.
Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Dziuniu, zupelnie nie na temat.
Gdzie moglabym kupic te ksiazke?
Nie moge sie napatrzec na fotki.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
No wiedzialam.
icon_sad.gif
Bede probowala ja wysledzic na allegro bo 50$ za nia nie zaplace.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
widziałam w American Bookstore, ale jak to w A, bardzo droga

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no no, to nie byla tania!

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
dziunia
Dziuniu, chce zapytac czy robilas juz te dacquoise? Bo ja tak sobie troche rozmyslam :dump: na temat kremu - ze duzo cukru. Ale moze to we wspolnym smaku dobrze wychodzi? Sama nie wiem :dontknow:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no fakt jakas dziwna ilosc cukru...

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
Malgosimi
Tak moze byc. U nas w Wilnie sa ciasteczka "Vilnius". One sa mazniete taka smaczna masa. Teraz spojrzalam na recepture, to na 10 kg ciastek na mase idzie 0,5 kg pudru, 60 gram masla i 50 wody, do jednej czesci - kakao. W sumie jest podobnie
icon_smile.gif
Malo tego, jest baaaaaaardzo smacznie
icon_smile.gif
ale taka ilosc masy na 10 kg.... I ta masa ma taka wlasciwosc, ze zasycha. No i mnie to zaczyna kusic - bo wiem ze masa smakowita, ale jak ona siebie poprowadzi tutaj?

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
dziunia
acha, no i tak jest, ze za slodko.... ale za przypomnienie tej masy wielkie dzieki
icon_smile.gif
No i szukalam wszedzie fotki tych ciastek, i nie znalazlam
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy