- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery'
8 porcji
Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek)
60 g migdałów bez skorki
6 białek
225 g cukru
600 g truskawek
krem maślano-czekoladowy-patrz niżej
450 ml śmietany kremówki
Na krem maślano-czekoladowy:
W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i 45 g kakao do uzyskania gładkiej masy.Jeśli to konieczne dodać więcej mleka.
Uprażyć migdały na patelni do złotego koloru.Wystudzić i zemleć w malakserze lub młynku.
Dwie duże blachy wyłozyć papierem do pieczenia.Narysować za pomocą talerza lub tortownicy na każdej blasze dwa koła o średnicy 20 cm-otrzymamy 4 koła.
Nagrzać piekarnik do 140 stopni.
W dużej misce ubijać białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po 1 łyżeczce cukier.Piana powinna byc sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.
Wsypać do piany zmielone migdały i delikatnie wymieszać masę.
Rozsmarować na każdym z kół po 1/4 masy.Wstawić blachy do piekarnika i piec 30 minut.Zamienić miejscami i piec kolejne 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.Wystudzić blaty na blachach przez 10 minut potem przenieść na kratkę i ostudzić całkowicie.
Oczyszczone truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji.
Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni blat bezowy.
Ubić śmietankę na sztywno.1/3 odłożyć do dekoracji do worka z końcówką w kształcie gwiazdki.Pozostałą śmietanę rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.Śmietaną z worka wycisnąć gwiazdki dookoła brzegu.Chłodzić w lodówce ok.4 godzin.
Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch.
8 porcji
Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek)
60 g migdałów bez skorki
6 białek
225 g cukru
600 g truskawek
krem maślano-czekoladowy-patrz niżej
450 ml śmietany kremówki
Na krem maślano-czekoladowy:
W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i 45 g kakao do uzyskania gładkiej masy.Jeśli to konieczne dodać więcej mleka.
Uprażyć migdały na patelni do złotego koloru.Wystudzić i zemleć w malakserze lub młynku.
Dwie duże blachy wyłozyć papierem do pieczenia.Narysować za pomocą talerza lub tortownicy na każdej blasze dwa koła o średnicy 20 cm-otrzymamy 4 koła.
Nagrzać piekarnik do 140 stopni.
W dużej misce ubijać białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po 1 łyżeczce cukier.Piana powinna byc sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.
Wsypać do piany zmielone migdały i delikatnie wymieszać masę.
Rozsmarować na każdym z kół po 1/4 masy.Wstawić blachy do piekarnika i piec 30 minut.Zamienić miejscami i piec kolejne 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.Wystudzić blaty na blachach przez 10 minut potem przenieść na kratkę i ostudzić całkowicie.
Oczyszczone truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji.
Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni blat bezowy.
Ubić śmietankę na sztywno.1/3 odłożyć do dekoracji do worka z końcówką w kształcie gwiazdki.Pozostałą śmietanę rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.Śmietaną z worka wycisnąć gwiazdki dookoła brzegu.Chłodzić w lodówce ok.4 godzin.
Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch.
Ostatnią edycję dokonał moderator: