Dołączyłam z tą świetną zupą do tygodnia kuchni indyjskiej
Szklanka czerwonej soczewicy
dwie puszki pomidorów bez skóry
2 szklanki wywaru z warzyw
250 ml mleka kokosowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
sok z połowy cytryny, sól,świeży pieprz
listki kolendry do posypania
Cebulę i czosnek drobno posiekać i obsmażyć na maśle /lub oleju/, dodać przyprawy i razem smażyć pół minuty. Dodać wywar warzywny, pomidory, soczewicę, sól.Doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i gotować wolno aż soczewica będzie miękka.Dosmaczyć pieprzem.Podawać posypaną kolendrą ze świeżym pieczywem.

Szklanka czerwonej soczewicy
dwie puszki pomidorów bez skóry
2 szklanki wywaru z warzyw
250 ml mleka kokosowego
cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
sok z połowy cytryny, sól,świeży pieprz
listki kolendry do posypania
Cebulę i czosnek drobno posiekać i obsmażyć na maśle /lub oleju/, dodać przyprawy i razem smażyć pół minuty. Dodać wywar warzywny, pomidory, soczewicę, sól.Doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i gotować wolno aż soczewica będzie miękka.Dosmaczyć pieprzem.Podawać posypaną kolendrą ze świeżym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: