- Paź 26, 2007
- 1,394
- 0
- 0
Devil's Food Cake
100g masła
225ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
225g mąki
1 łyżeczka sody
50g kakao
250g cukru(golden custer)
3 jajka
250g czekolady deserowej
3 łyżki cukru
280ml kwaśnej śmietany
Podgrzać piekarnik do 180st, wysmarować dwie 20,5cm foremki do sandwicha masłem.
Do mleka dodać sok z cytryny(lub ocet), pozostawić na 5 minut. Mąkę, kakao i sodę wymieszać.
Utrzeć masło z połową cukru do białości. Stopniowo dodawać jajka oraz resztę cukru. Dodać kwaśne mleko i porcjami mąkę z kakao i sodą.
Napełnić foremki ciastem. Wyrównać wierzch. Piec 30min.
Po upieczeniu pozostawić w foremkach na 10min, po czym wyjąć i pozostawić do ostygniecia.
Rozpuścić czekoladę. Wymieszać z cukrem i śmietaną.
Każdy placek przekroić na pół, tak aby powstały 4 części. Posmarować pierwszą część 1/4 masy, przykryć drugą. Czynność powtarzać. Wierzchni placek posmarować ostatnią częścią masy.
Przepis pochodzi z książki "Great Cakes"
Upiekłam to ciasto w keksówkach, w oryginale mają być dwie "sandwich tins" chyba okrągłe(nie bylo niestety zdjęcia). Wtedy oba placki kroimy i smarujemy piętrowo, tak aby powstał jeden placek. Mi wyszły za bardzo z górką, więc zrobiłam z tego dwa placki. Ciasto jest bardzo dobre, wilgotne i znacznie ciemniejsze niż na zdjęciu
.
100g masła
225ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
225g mąki
1 łyżeczka sody
50g kakao
250g cukru(golden custer)
3 jajka
250g czekolady deserowej
3 łyżki cukru
280ml kwaśnej śmietany
Podgrzać piekarnik do 180st, wysmarować dwie 20,5cm foremki do sandwicha masłem.
Do mleka dodać sok z cytryny(lub ocet), pozostawić na 5 minut. Mąkę, kakao i sodę wymieszać.
Utrzeć masło z połową cukru do białości. Stopniowo dodawać jajka oraz resztę cukru. Dodać kwaśne mleko i porcjami mąkę z kakao i sodą.
Napełnić foremki ciastem. Wyrównać wierzch. Piec 30min.
Po upieczeniu pozostawić w foremkach na 10min, po czym wyjąć i pozostawić do ostygniecia.
Rozpuścić czekoladę. Wymieszać z cukrem i śmietaną.
Każdy placek przekroić na pół, tak aby powstały 4 części. Posmarować pierwszą część 1/4 masy, przykryć drugą. Czynność powtarzać. Wierzchni placek posmarować ostatnią częścią masy.
Przepis pochodzi z książki "Great Cakes"

Upiekłam to ciasto w keksówkach, w oryginale mają być dwie "sandwich tins" chyba okrągłe(nie bylo niestety zdjęcia). Wtedy oba placki kroimy i smarujemy piętrowo, tak aby powstał jeden placek. Mi wyszły za bardzo z górką, więc zrobiłam z tego dwa placki. Ciasto jest bardzo dobre, wilgotne i znacznie ciemniejsze niż na zdjęciu