Digestive biscuits

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Podobają mi się jak diabli. To będą następne ciastka, które upiekę. Z małej porcji, bo jak znam życie, tylko ja będę je jeść.
icon_rolleyes.gif

Seszena

Member
Lis 2, 2008
48
0
0
zrobiłam na weekend ciacha z drugiego przepisu...pyyyyszne, nie za słodkie, chrupiące, no super. Szkoda tylko, że sam pawie wszystko pochłonęłam
baa.gif

Co mnie zdziwiło to bardzo ładnie mi się wszystko zagniatało...wiadomo, inaczej niż zwykłe kruche, małe trudności były ale spodziewałam się większych. Zdecydowanie ciacha do powtórki!

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Też miałam je wczoraj piec, ale upiekłam najpierw ciasto, a potem już mi się nie chciało.
icon_wink.gif

Seszena, zwiększałaś ilość cukru w drugim przepisie?

Seszena

Member
Lis 2, 2008
48
0
0
Lud_ zwiększyłam dodając 2 czubate (ale nie za bardzo) łyżki cukru. Dla mnie było idealne, b. delikatnie słodkawe
lecker.gif
. Tylko ja wolę mniej słodkie słodycze i w każdym przepisie przeważnie zmniejszam ilość cukru o 50%. No ale w końcu digestivy nie maja chyba być bardzo słodkie
gruebel_2.gif
Nie jestem pewna bo raz tylko jadłam takie sklepowe i to jakiś czas temu a piekłam dopiero pierwszy raz ... ale na pewno nie ostatni
mniam.gif

a no i robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam z pierwszego przepisu, są po prostu pyszne. Inne niż ze sklepu - lepsze
icon_smile.gif
. Piekłam w całości na mące orkiszowej. Zdecydowanie do powtórek, dla mnie bomba
icon_smile.gif

Zdjęcia jutro.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Wpiszę tu kolejny przepis na digestivy, który tylko trochę się różni od tych w pierwszym poście. Źródło przepisu tu: http://marymaryculinary.blogspot.com/2011/...ve-cookies.html ale jak autorka wspomina, przepis pochodzi z książki Hugh Fearnley-Whittingstall'a pt. River Cottage Every Day.
Poniżej wpisuję proporcje wg jakich piekłam te ciastka, powiększyłam prawie wszystko o 1/5.

Składniki na 22-30 bardzo dużych ciastek:

300 g pszennej mąki pełnoziarnistej
300 g płatków owsianych błyskawicznych (użyłam płatków w Lidla, tych w niebieskiej torebce)
150 g brązowego cukru do wypieków (drobnego)
1,5 łyżeczki soli
2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
300 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
ok. 2-4 łyżek zimnego mleka

W malakserze zmiksowałam płatki z cukrem, żeby były trochę drobniejsze, dodałam resztę składników suchych i krótko zmiksowałam. Dodałam masło i miksowałam, aż ciasto zaczęło przypominać kruszonkę. Następnie dodałam stopniowo mleko, aż ciasto zaczęło formować się w kulę - tak jak autorka bloga pisze, łatwiej jednak zrobić to przekładając ciasto do miski i mieszając je ręką, no chyba, że zagniata się ciasto w mikserze typu KA. Gotowe ciasto przełożyłam do woreczka i chłodziłam ok.2 godzin.
Piekarnik nastawiłam na 180*. Z ciasta formowałam kulki o wadze ok. 70 g i spłaszczałam stemplem, można potem okroić popękane brzegi foremką, czy szklanką, ja je zostawiłam, żeby były bardziej rustykalne i home made
icon_wink.gif
Piekłam ok. 25 minut, aż zaczęły się przypiekać na brzegach.
Ciastka wyszły bardzo smaczne, niesłodkie ale wyraźnie słonawe i chrupiące. Następnym razem jednak najpierw rozwałkuję ciasto cienko i wtedy będę stemplować, wtedy upieką się szybciej i na pewno będą jeszcze bardziej chrupiące. Można też z ciasta uformować wałek, zapakować go w folię, schłodzić, a potem pokroić na plasterki i piec, to chyba najszybszy i najprostszy sposób
icon_smile.gif

Aha, drugą blachę piekłam w 200* i wydaje mi się, że to jest właściwsza temperatura, ciastka wyszły ciemniejsze i piekły się krócej.
Na zdjęciu widać ciastka już upieczone - to te na kratce, oraz surowe leżące na stolnicy:

bAU7oQGpjGyRIYfnHX.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Upiekłam z przepisu nr 1 na mące razowej żytniej - wyszły obłędne, bardziej nam smakowały niż sklepowe, szybciutko się je robi. Polecam!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy