Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Mała_Mi @ 24 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424120Ja poszukuję dodatkowego cienkiego lejka. Ten, który mam, jest za szeroki, by nadziewać parówki, nie wchodzi mi na niego osłonka
icon_neutral.gif
Znalazłam ten lejek
jest dobry, ale drogi
baa.gif
.

hazo @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424274Może tu coś znajdziesz? http://www.wyroby-domowe.pl/lejki-lejki-ma...ki-c-36_78.html
U Mira jest drogo i potem przesyłka też droga.
Ja kupiłam plastikową nasadkę masakrską do kiełbasy za jakieś frosze na Allegro.
Shinju czasami można dopasować części z innej maszynki. najważniejsza jest średnica sitka. Dopasowałam sobie inny lejek z jakiejś niemieckiej taniej niby maszynki do mielenia.
Przy nadziewaniu kiełbas maszynką elektryczną niezbędny jest stabilizator zamiast sitka. Inaczej wyjdzie nam metka
icon_sad.gif
.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
gatita @ 25 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424285U Mira jest drogo i potem przesyłka też droga.
No to tutaj jest tanio:
http://czesciagd.pl/zelmer-nasadka-masarsk...ml#.UXkA-cpe1OU
http://czesciagd.pl/zelmer-wkladka-dystans...ml#.UXkBOcpe1OU
Do maszynki elektrycznej Zelmer nr 5 do nadziewania kiełbasy potrzebne są te części: nasadka i wkładka dystansowa.
Myślę, że do ręcznej też powinny pasować. Tak, jak noże i sitka pasują.
U mnie wyjątkowo w tym roku nasadka okazała się zbyt gruba do kupionych jelit, ale w poprzednich latach wszystko było OK.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak - posiadam własńie taką nasadkę jak z linka hazo. Za szeroka do parówek, ale do kiełbas bardzo ok.
Dziękuję za linka, gatito
icon_smile.gif


Edit: mam jeszcze takie pytanie: poszczególne części zamienne produkowane są w wersjach pasujących do różńych numerów maszynek do mięsa, jak nr 5, nr 8, nr 22, etc. Jak mam odnaleść, jaki numer ma moja maszynka, by dokupić pasujacą część?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mi, Twoja maszynka to na 99,99% tzw. 5, maszynki domowe to zazwyczaj 5 lub 8, większe to już raczej przemysłowe tzw. wilki. Musisz zmierzyć średnicę sitka, jeśli będzie trochę ponad 5 cm, to jest to 5, a jak bliżej 8 cm to 8.
A nasadkę też mam tę plastikową, ona jest w komplecie z maszynką, teraz chyba też dodają. I faktycznie jest dobra do zwykłych kiełbas i nic mniejszego, kiedyś będę musiała dokupić mniejszą.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziuniu, ogromnie dziekuję
anbetung.gif

Tak, nasadka jest w komplecie, zależało mi na tym, by koniecznie była
icon_smile.gif
. Chcę coś węższego jednak dokupic, mam osłonki do parówek, które leżą i patrzą na mnie smutnym wzrokiem.
icon_wink.gif
 

darek.grund

Member
Wrz 29, 2012
31
0
0
Od dłuższego czasu żona namawia mnie na kupno młynka i ta kiełbasa to jest pierwszy (i jak na razie jedyny) MOCNY powód dla którego jestem w stanie się zgodzić na zakup takiego sprzętu.

Zanim taka kiełbasa u mnie zawiśnie, to zawczasu chciałem zapytać, bo może ktoś próbował:

1. czy da się zamienić mięso wieprzowe i słoninę samym mięsem wołowym (z uwagi np. na dietę) - kiełbasa dużo na tym straci?
2. czym zastąpić wędzoną paprykę, bo zakładam że w sklepie takiego cuda nie kupię. Da się coś takiego zrobić w domowych warunkach? Ew. coś o podobnym smaku?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
W komplecie z maszynką Zelmera i z innymi (np. Kenwood) są dwie tutki do kiełbas. Cieniutka, jak do parówek, i normalna do kiełbas. Ta ostatnia do jelit ok. 30 mm pasuje
icon_smile.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
darek.grund @ 26 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424693Od dłuższego czasu żona namawia mnie na kupno młynka i ta kiełbasa to jest pierwszy (i jak na razie jedyny) MOCNY powód dla którego jestem w stanie się zgodzić na zakup takiego sprzętu.

Zanim taka kiełbasa u mnie zawiśnie, to zawczasu chciałem zapytać, bo może ktoś próbował:

1. czy da się zamienić mięso wieprzowe i słoninę samym mięsem wołowym (z uwagi np. na dietę) - kiełbasa dużo na tym straci?
2. czym zastąpić wędzoną paprykę, bo zakładam że w sklepie takiego cuda nie kupię. Da się coś takiego zrobić w domowych warunkach? Ew. coś o podobnym smaku?
1. Dać się zamienić da
icon_mrgreen.gif
, tylko kiełbasa będzie twarda. Wołowinę dodaje się, wg mojej wiedzy, w mniejszej proporcji do kiełbas wieprzowych, przede wszystkim ze względu na klej, który posiada. Dodaje się pręgę lub łatę.
2. Oczywiście paprykę można samemu uwędzić. Najpierw trzeba ją wysuszyć, a potem kładzie się strączki chili na siatce lub wiesza w woreczku płóciennym. Ale taka papryka na 100% nie będzie miała takiego aromatu jak ta wędzona w specjalnych warunkach w Hiszpanii czy na Węgrzech.
Wędzoną hiszpańską można zastąpić tą węgierską. Kupisz ją tu: http://allegro.pl/papryka-wedzona-wegiersk...3162137470.html lub tu http://kociolkowanie.pl/index.php?page=sho...=1&Itemid=5.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
gatita @ 26 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1424805Ilona, zdradzisz tajemnicę, który to ?
icon_smile.gif
Bo na razie nikt nie sprzedaje. Jak pisałam sprzedawał ją corrida z Lublina, ale czeka na dostawę.
Kurczaki ale nie tą co Ty masz - ogólnie mówiłam o wędzonej
gruebel_2.gif
bo ja też nie mam ani Kuchni Świata ani innego miejsca gdzie mogłabym zakupić.
Tu z allegro są wędzone http://allegro.pl/listing/listing.php?stri...ka+w%C4%99dzona
A ja jak większość przypraw biorę od skworcu
icon_wink.gif