- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
Z mojego HD wyszperane...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL HERBACIANY
Składniki:
1 łyżeczka suchej herbaty, 1/2szklanki wrzącej wody, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, sok owocowy do polania
Zagotować odmierzoną wodę, zaparzyć herbatę, przykryć. Odlać trochę zimnego mleka i rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować resztę mleka z cukrem, dodać przecedzony napar z herbaty i wlewać mieszając, zawiesinę z mąki, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kisiel polać sokiem owocowym.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL RABARBAROWY
Składniki:
30 dag rabarbaru, 1/2 l wody, 15 - 20 dag cukru, 2-3 dag mąki ziemniaczanej
Łodygi rabarbaru oczyścić, umyć dokładnie, pokrajać na kawałki nie obierając go, zalać częścią wrzącej wody, przeznaczonej na kisiel, rozgotować. Rozgotowany rabarbar przetrzeć przez sito, dodać cukier.
Resztę zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną; zawiesinę wlać do przecieru dokładnie mieszając, zagotować. Ciepły kisiel wlać do szklanej salaterki, zastudzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL TRUSKAWKOWY 1
Składniki:
1/2 kg truskawek, 3 szklanki wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, sparzyć na sicie wrzątkiem. 1/3 całej ilości odłożyć, z reszty ugotować kompot, wkładając owoce do syropu przygotowanego z 2 szklanek wody i cukru. Do wrzącego kompotu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą ilością zimnej wody i zagotować mieszając. Po odstawieniu z ognia dodać świeże owoce i wyłożyć kisiel do salaterek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL TRUSKAWKOWY 2
Składniki:
40 dag truskawek 1 1/3 szklanki wody, 6 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki śmietanki do dekoracji
Truskawki przygotować i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Zagotować wodę z cukrem. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać zawiesinę do wrzątku. Zagotować, odstawić z ognia, dodać przetarte truskawki, wymieszać. Wlać do salaterki, zastudzić. Po dawać ze śmietaną lub z mlekiem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL Z JABŁEK GOTOWANYCH
Składniki:
1/2 kg jabłek, 6-8 dag cukru, 3 dag mąki ziemniaczanej, 3/4 l wody
Jabłka umyć, pokroić ( nie obierać ), zalać wodą zagotowaną z cukrem, rozgotować w rondlu pod przykryciem. Rozgotowane jabłka przetrzeć, dodać do nich cukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością przegotowanej zimnej wody, zawiesinę połączyć z przecierem z jabłek i dokładnie mieszając zagotować. Gorący kisiel wlać do salaterek, ostudzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL Z SUROWYMI POZIOMKAMI
Składniki:
30 dag poziomek, 6 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, 1 1/3 szklanki wody, 3/4 szklanki bitej śmietany
Poziomki przygotować, 1/3 owoców zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Wymieszać, zagotować, odstawić z ognia: Z pozostałych poziomek wybrać kilka do dekoracji. Pozostałe rozłożyć do szklanych kompotierek i zalać lekko przestudzonym kisielem. Pozostawić do ostygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i pozostałymi owocami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWO-TRUSKAWKOWY
Składniki:
30 dag żurawin, 20 dag dżemu truskawkowego, 4 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 1/3 szklanki wody, 1 szklanka śmietany, cukier waniliowy
Żurawiny przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą, rozgotować, zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego. Wymieszać i zagotować. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, udekorować bitą śmietaną.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 1
Składniki:
50 dag żurawin, 6-8 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
Opłukane żurawiny, rozgnieść drewnianą łyżką, zalać 3 szkl. wody, zagotować i przecedzić.
Mąkę rozprowadzić w 1 szkl. zimnej wody i ciągle mieszając wlać do osłodzonego wywaru z żurawin. Jeśli kisiel jest za gęsty, dodać wrzątku.
Rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek.
100 g ok. 60 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 2
Składniki:
40 dag żurawin, 20 dag cukru, 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Żurawiny zalewamy 5 - 6 szkl. wody i na ostrym ogniu raz zagotowujemy. Przecieramy przez sitko, wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczana rozmieszana z woda (½ szkl.) wlewamy do gotującego się płynu, energicznie mieszając. Kisiel zagotowujemy i gorący wlewamy do wypłukanej zimna woda salaterki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 3
Składniki:
25 dag żurawin, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żurawiny zagotować w 300 ml wody. Gdy zmiękną, przetrzeć przez sito. Dodać cukier i starannie wymieszać. Przecier żurawinowy zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 150 ml zimnej wody. Kisiel dokładnie wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, wlać do salaterki opłukanej zimną wodą.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL HERBACIANY
Składniki:
1 łyżeczka suchej herbaty, 1/2szklanki wrzącej wody, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, sok owocowy do polania
Zagotować odmierzoną wodę, zaparzyć herbatę, przykryć. Odlać trochę zimnego mleka i rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować resztę mleka z cukrem, dodać przecedzony napar z herbaty i wlewać mieszając, zawiesinę z mąki, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kisiel polać sokiem owocowym.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL RABARBAROWY
Składniki:
30 dag rabarbaru, 1/2 l wody, 15 - 20 dag cukru, 2-3 dag mąki ziemniaczanej
Łodygi rabarbaru oczyścić, umyć dokładnie, pokrajać na kawałki nie obierając go, zalać częścią wrzącej wody, przeznaczonej na kisiel, rozgotować. Rozgotowany rabarbar przetrzeć przez sito, dodać cukier.
Resztę zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną; zawiesinę wlać do przecieru dokładnie mieszając, zagotować. Ciepły kisiel wlać do szklanej salaterki, zastudzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL TRUSKAWKOWY 1
Składniki:
1/2 kg truskawek, 3 szklanki wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, sparzyć na sicie wrzątkiem. 1/3 całej ilości odłożyć, z reszty ugotować kompot, wkładając owoce do syropu przygotowanego z 2 szklanek wody i cukru. Do wrzącego kompotu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą ilością zimnej wody i zagotować mieszając. Po odstawieniu z ognia dodać świeże owoce i wyłożyć kisiel do salaterek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL TRUSKAWKOWY 2
Składniki:
40 dag truskawek 1 1/3 szklanki wody, 6 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki śmietanki do dekoracji
Truskawki przygotować i zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Zagotować wodę z cukrem. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać zawiesinę do wrzątku. Zagotować, odstawić z ognia, dodać przetarte truskawki, wymieszać. Wlać do salaterki, zastudzić. Po dawać ze śmietaną lub z mlekiem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL Z JABŁEK GOTOWANYCH
Składniki:
1/2 kg jabłek, 6-8 dag cukru, 3 dag mąki ziemniaczanej, 3/4 l wody
Jabłka umyć, pokroić ( nie obierać ), zalać wodą zagotowaną z cukrem, rozgotować w rondlu pod przykryciem. Rozgotowane jabłka przetrzeć, dodać do nich cukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością przegotowanej zimnej wody, zawiesinę połączyć z przecierem z jabłek i dokładnie mieszając zagotować. Gorący kisiel wlać do salaterek, ostudzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL Z SUROWYMI POZIOMKAMI
Składniki:
30 dag poziomek, 6 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, 1 1/3 szklanki wody, 3/4 szklanki bitej śmietany
Poziomki przygotować, 1/3 owoców zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Wymieszać, zagotować, odstawić z ognia: Z pozostałych poziomek wybrać kilka do dekoracji. Pozostałe rozłożyć do szklanych kompotierek i zalać lekko przestudzonym kisielem. Pozostawić do ostygnięcia. Udekorować bitą śmietaną i pozostałymi owocami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWO-TRUSKAWKOWY
Składniki:
30 dag żurawin, 20 dag dżemu truskawkowego, 4 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 1/3 szklanki wody, 1 szklanka śmietany, cukier waniliowy
Żurawiny przebrać, umyć, zalać wrzącą wodą, rozgotować, zestawić z ognia; przestudzić; przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z dżemem truskawkowym i dosłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zawiesinę dodać do gorącego przecieru owocowego. Wymieszać i zagotować. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Kisiel wlać do kompotierek, pozostawić do ostygnięcia, udekorować bitą śmietaną.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 1
Składniki:
50 dag żurawin, 6-8 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
Opłukane żurawiny, rozgnieść drewnianą łyżką, zalać 3 szkl. wody, zagotować i przecedzić.
Mąkę rozprowadzić w 1 szkl. zimnej wody i ciągle mieszając wlać do osłodzonego wywaru z żurawin. Jeśli kisiel jest za gęsty, dodać wrzątku.
Rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek.
100 g ok. 60 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 2
Składniki:
40 dag żurawin, 20 dag cukru, 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Żurawiny zalewamy 5 - 6 szkl. wody i na ostrym ogniu raz zagotowujemy. Przecieramy przez sitko, wsypujemy cukier i ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczana rozmieszana z woda (½ szkl.) wlewamy do gotującego się płynu, energicznie mieszając. Kisiel zagotowujemy i gorący wlewamy do wypłukanej zimna woda salaterki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KISIEL ŻURAWINOWY 3
Składniki:
25 dag żurawin, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żurawiny zagotować w 300 ml wody. Gdy zmiękną, przetrzeć przez sito. Dodać cukier i starannie wymieszać. Przecier żurawinowy zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 150 ml zimnej wody. Kisiel dokładnie wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, wlać do salaterki opłukanej zimną wodą.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~