Domowy makaron włoski

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
[/quote]
W sieci marketów Bomi można kupic włoską semolinę.[/quote]

Ooooo, wielkie dzięki za informację. Nie mam, niestety, w swojej okolicy (bliższej i dalszej) Bomi, ale dobrze wiedzieć, może kiedyś ktoś znajomy będzie w takim sklepie.
Czy orientujesz się może w jakiej cenie jest taka mąka?

pozdrawiam serdecznie
Basia

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Parę słów o mąkach:

http://cincin.cc/index.php?showtopic=5852

http://cincin.cc/index.php?showtopic=107
http://cincin.cc/index.php?showtopic=4428
Dziekuję za linki.
Oj, długa droga przede mną jesli chodzi o edukację w dziedzinie mąki. Tyle, że w mojej mieścinie mam małe pole do popisu, muszę korzystać z okazji jak gdzies pojadę, albo ktoś inny będzie jechał i przywiezie inną mąkę niż tortową, wrocławską czy poznańską.

Powiedzcie mi proszę, do makaronu z przepisu Magdy jakiej mąki używacie w PL? Krupczatki, poznańskiej czy innej?

wracam do lektury
icon_smile.gif

pozdrawiam serdecznie
Basia[/b]

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Najlepiej chyba byłoby robić tylko z tej mąki, ale zważywszy na cenę... ;)
Jeśli nie mam semoliny to domowy makaron robię z krupczatki, ale ze zwykłej (miałkiej) pszennej chyba też można. :roll:

Semolinę można też dodawać do ciasta chlebowego.

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Najlepiej chyba byłoby robić tylko z tej mąki, ale zważywszy na cenę... ;)
Jeśli nie mam semoliny to domowy makaron robię z krupczatki, ale ze zwykłej (miałkiej) pszennej chyba też można. :roll:

.
W takim razie kupię krupczatkę i pierwszy makaron ze wsparciem maszyny wałkującej i tnącej zrobię z tej mąki.
Napisałam do firmy Diamant produkującej mąkę z zapytaniem o wyrób z semoliny. Już dostałam odpowiedź, że jesli mam hurtownię albo znam kogoś kto ma takową i zainteresowanie na rynku byłoby odpowiednio duże, to są w stanie wypuścić na rynek taką mąkę w opakowaniach 1 kg.
Fajnie, tylko że ja nie mam hurtowni :lol:

pozdrawiam serdecznie
Basia

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Moze hurtownia Cincinowa? :lol:
Może;-) W każdym razie nawet gdyby doszło do wypuszczenia tej mąki na polski rynek przez polskiego producenta to i tak pewnie byłaby dostępna w większych sieciach a nie w spożywczych w małych mieścinach (tak mi się przynajmniej wydaje...), no ale miałabym wtedy szansę wyżebrać dowiezienie mąki ze Szczecina przez jakąś życzliwą duszę
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Powiedzcie mi proszę, do makaronu z przepisu Magdy jakiej mąki używacie w PL? Krupczatki, poznańskiej czy innej?

wracam do lektury
icon_smile.gif

pozdrawiam serdecznie
Basia[/b]
Robię makaron z najzwyklejszej mąki jaką mam pod ręką: z Wrocławskiej, Tortowej, Szymańskiej.
Z semoliny też i makaron wtedy jest taki fajny twardawy :lol: a z krupczatki jeszcze nie próbowałam, zaraz z niej ukręcę makaron w maszynie :lol:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Robię makaron z najzwyklejszej mąki jaką mam pod ręką: z Wrocławskiej, Tortowej, Szymańskiej.
Z semoliny też i makaron wtedy jest taki fajny twardawy :lol: a z krupczatki jeszcze nie próbowałam, zaraz z niej ukręcę makaron w maszynie :lol:
Dasz znać jak Ci wyszło z krupczatką? Ty masz juz spore doświadczenie z domowym makaronem, więc na pewno będziesz mogła ocenić czy i czym różni się makaron z mąki np. wrocławskiej i z krupczatki.

z góry dzięki za wiadomość
pozdrawiam
Basia

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dasz znać jak Ci wyszło z krupczatką? Ty masz juz spore doświadczenie z domowym makaronem, więc na pewno będziesz mogła ocenić czy i czym różni się makaron z mąki np. wrocławskiej i z krupczatki.

pozdrawiam
Basia
Za niedługo będę go cieła, więc napiszę :lol:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0

pozdrawiam
Basia

Za niedługo będę go cieła, więc napiszę :lol:[/quote]

No to czekam:)
Jutro jestem cały dzień w domu, bo mój Synek kończy 8 lat, więc zrobie na obiad rosół ze swoim makaronem, tylko muszę zdecydować z jakiej mąki go zrobię.

pozdrawiam
Basia ( i świąteczny keks do kawy:)

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
a wlasnie a jak tnie sie takie dlugasne nitki makaronowe nie bedac posiadaczem maszynki do makaronu?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Bardzo fajny makaronik zrobiłam z krupczatki, super się kroi, niepodsuszone płaty ciasta kroi się genialnie, niteczek nie trzeba rozrywać tylko każda jest oddzielnie :lol:

Robię jeszcze drugi rodzaj makaronu i jak skończę to zamieszczę zdjęcia obu :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Makaronik do rosołu i makaron gryczany
makaronki0pl.jpg

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
a wlasnie a jak tnie sie takie dlugasne nitki makaronowe nie bedac posiadaczem maszynki do makaronu?
Nigdy nie robiłam, ale przypadkiem wiem, bo widziałam jak to ktoś robił: należy rozwałkowany płat ciasta złożyć dość ciasno i.... kroić. Kroi się jak kromeczki, a po rozwinięciu są paski. :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Makaronik do rosołu i makaron gryczany
Dzięki wielkie za fotkę i komentarz. W takim razie kupię krupczatkę i z niej jutro zrobię makaron do rosołu.
Jeszcze pytanie techniczne - ile czasu podsuszasz rozwałkowane ciasto zanim zaczniesz krojenie?

pozdrawiam serdecznie
Basia
5-10 minut, jak zostawiłam kiedyś na dłużej to ciasto było wysuszone i płaty nie dały się wkręcić w maszynę
Basiu zacznij prasowanie od najgrubszego ustawienia maszyny i wtedy na taki mały placuszek sypnij trochę mąki z obu stron i rozprowadź równo dłonią, wtedy nie będzie się sklejać podczas krojenia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy