Domowy makaron włoski

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
5-10 minut, jak zostawiłam kiedyś na dłużej to ciasto było wysuszone i płaty nie dały się wkręcić w maszynę
Basiu zacznij prasowanie od najgrubszego ustawienia maszyny i wtedy na taki mały placuszek sypnij trochę mąki z obu stron i rozprowadź równo dłonią, wtedy nie będzie się sklejać podczas krojenia.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady i wskazówki.
Wczoraj nie wytrzymałam i zrobiłam próbę mikrofonu;-) Znaczy wyjęłam z szafki troche mąki, plus trochę wrzątku i zrobiłam ciasto na którym ćwiczyłam wałkowanie i cięcie makaronu, ale dopiero jutro pierwszy raz będę robić makaron do jedzenia a nie do zabawy:)
I jeszcze ravioli w najbliższej przyszłości chodzi za mną i faworki w karnawale i lazania... front robót jak sie patrzy

pozdrawiam serdecznie
Basia

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
O tak tak! Ravioli! Ja się długo opierałam, ale jak już w końcu zrobiłam ravioli szpinakowe (polecam nadzienie by marghe
icon_smile.gif
) - to wpadłam jak śliwka w kompot. :lol:

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
O tak tak! Ravioli! Ja się długo opierałam, ale jak już w końcu zrobiłam ravioli szpinakowe (polecam nadzienie by marghe
icon_smile.gif
) - to wpadłam jak śliwka w kompot. :lol:
Zrobię, z pewnością, bo bardzo lubię szpinak, ale na pierwszy ogień moim mięsożęrcom chciałam zrobić mięsne, tylko czy to będzie ravioli czy już jakaś inna nazwa takich malutkich pierożków? W każdym razie też chcę zrobić kwadratowe, radłkiem. Na farsz chcę wykorzystać mięso z rosołu.

Wczoraj zrobiłam makaron do rosołu - był (i jest na dzisiaj) pyszny!!!
Nie zrobiłam zdjęcia, bo wczoraj wszystko było u mnie na wariackich papierach, mój Piotruś kończył 8 lat
icon_smile.gif

Za to napewno uwiecznię ravioli jak je zrobię, to na bank.

pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę
Basia

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
[Zrobię, z pewnością, bo bardzo lubię szpinak, ale na pierwszy ogień moim mięsożęrcom chciałam zrobić mięsne, tylko czy to będzie ravioli czy już jakaś inna nazwa takich malutkich pierożków? W każdym razie też chcę zrobić kwadratowe, radłkiem. Na farsz chcę wykorzystać mięso z rosołu.

pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę
Basia
jasne,ze będą to ravioli
icon_smile.gif

a nadzienie.. moze być jakie tylko dusza zapragnie.
mięsne też robiłam

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
CYTATW sieci marketów Bomi można kupic włoską semolinę.
Witam ponownie w wątku makaronowym:)

Piszę z ostrzeżeniem do osób kupujących mąkę semolinę w Bomi. Moja znajoma specjalnie dla mnie pojechała z Legionowa do Bomi w W-wie, kupiła mi semolinę - opakowanie 1 kg za bodaj 7,49 zł, i przysłała pocztą.
2 dni temu chciałam zrobić z niej makaron i przężyłam horror :shock: - mąka była paskudnie zarobaczona. Nie będę Wam opisywać co się działo w torebce, daruję sobie (wystarczy, że ja mam problemy z jedzeniem od tamtej pory), w każdym razie ostrzegam, by bardzo przyglądać się ciemnobrązowym opakowaniom mąki semoliny. Pewnie są tam i inne rodzaje, więc każde jest potencjalnie zainfekowane.

pozdrawiam serdecznie
Basia, z otwartym nożem w kieszeni

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mam semolinę właśnie w ciemnym brązowym opakowaniu i jest niezamieszkała przez robaczki, może w sklepie do niej zawędrowały :roll:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Maka ma zwykle dlugi termin waznosci, ale doswiadczone Wloszki twierdza, ze po maju maka jest dobra tylko dla...robakow. A termin waznosci jest jeszcze do nasteonego roku. Krotko mowiac: z maka najlepiej jest postepowac jak z oliwa. Zgodnie z prawami natury: maka do nowych zniw, a oliwa do nowych zbiorow oliwek. Termin waznosci jest jeszcze bardzo dlugi, ale lepiej mu nie ufac. Szczegolnie jesli dotyczy to maki. Nie robic nigdy zapasow latem. Kupowac po 1 kg do zuzycia: czekac az rusza mlyny...

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Maka ma zwykle dlugi termin waznosci, ale doswiadczone Wloszki twierdza, ze po maju maka jest dobra tylko dla...robakow.
Nie mam pojęcia z których zbiorów pochodziła ta nieszczęsna mąka, bo po stwierdzeniu zasiedlenia owinęłam ją w 5 reklamówek i wyrzuciłam
icon_sad.gif

Pech w tym wszystkim jest największy z tego powodu, że specjalnie fatygowałam Znajomą, dla której ta wyprawa ze względu na zdrowie nie była łatwa, sama nie mam dostępu do takiej mąki a jedyny kilogram jaki dostałam okazał się... wiadomo już jaki.
Oprócz tej pechowej mąki dostałam jeszcze 2 mąki z dodatkami - ze szpinakiem i z kasztanami, ale to juz nie sama semolina tylko mieszanka przynajmniej 2 rodzajów mąki a przynajmniej tak mi wynika z opisu na torebkach.

No trudno, poczekam, może gdzieś kiedyś dostanę semolinę bez lokatorów.

pozdrawiam serdecznie
Basia

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe, a nie zajrzalabys do mojego watku z ciastem na pierogi na semolinie... nie robilas takiego moze?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
co ja napisalam? na pierogi? chodzilo mi o makaron, ja durna :dump:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy