Domowy paneer (twaróg indyjski)*

m.agga

Member
Lis 7, 2008
97
0
0
Vidarka @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847448Nie wiem jeszcze dlaczego mleko postawione "na kwasne" po 3 dniach na slonecznym parapecie nadal jest niekwasne?tzn nie oddziela sie serwatka.
Robi sie takie dziwne w konsystencji i gorzknieje po 5 dniach
dontknow.gif
A ja Ci powiem dlaczego gorzknieje a nie robi sie kwaśnie..ponieważ stoi na słońcu.. mi fajne kwaśne mleko zawsze wychodzi gdy postawie je w cieplym lecz zacienionym miejscu.. wtedy procesy kwaśnienia idą spokojnym torem i nie ma gorzkiego posmaku:)
 

Dendro

Member
Sty 21, 2011
1
0
0
wydaje mi sie ze sam sok z cytryny niewystarczy bo ma odczyn zasadowy a nie kwaśny wbrew pozorom i dlatego lepiej dać kwasku cytrynowego jest słabym kwasem ale kwasem ja osobiscie robie pyszny twarozek z mleka zakwaszonego napojem z grzybka tybetańskiego(kefirowy) czyli takim naturalnym kefirkiem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy