- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
Przepis znalazła Mi
http://namiotle.widmo.biz/955
Trochę zmodyfikowałam - czas pieczenia np., bo to ciasto jest chyba do foremki jak na gofry.
Wyszło mi 12 "oponek"
100 g mąki pszennej (niecała szklanka 250 ml)
60 g cukru pudru (dałam pół szklanki zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 dużego rozbełtanego jajka (dałam całe)
85 ml mleka (ok. 1/3 szklanki)
25 g rozpuszczonego masła (dałam margarynę)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (zastąpiłam cukrem waniliowym)
cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy suche składniki. Dodajemy mleko, jajko, masło i esencję waniliową.
Ciasto wlewałam łyżką do foremki.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekły się ok. 20 min.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Trochę zmodyfikowałam - czas pieczenia np., bo to ciasto jest chyba do foremki jak na gofry.

Wyszło mi 12 "oponek"

100 g mąki pszennej (niecała szklanka 250 ml)
60 g cukru pudru (dałam pół szklanki zwykłego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 dużego rozbełtanego jajka (dałam całe)
85 ml mleka (ok. 1/3 szklanki)
25 g rozpuszczonego masła (dałam margarynę)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (zastąpiłam cukrem waniliowym)
cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy suche składniki. Dodajemy mleko, jajko, masło i esencję waniliową.
Ciasto wlewałam łyżką do foremki.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekły się ok. 20 min.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: