Drożdżówa niebiańska!

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
AnkaP @ 12 Jun 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1662504Mario, jak piekłaś z podwójnej porcji, to jaki miałaś wymiar blachy? Pytam, bo chciałam upiec na niedzielny wyjazd w góry, a dla 5 głodnych osób jedna porcja to za mało
icon_smile.gif
Anka, ja piekłam w tej dużej Tali 34,5 cm x 24,5 cm i jak na placek z owocami było moim zdaniem za wysokie.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Dziękuję Wam bardzo. Tej Tali akurat nie kupiłam (jeszcze
icon_mrgreen.gif
), więc będę kombinować z tym, co mam. Jedną mam taką o wymiarach 36 cm x 26,5 cm, więc jeszcze większa, niż te Wasze. Jakaś mniejsza też się znajdzie.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
To ja bym właśnie w tej większej piekła (jeśli planujesz z owocami). Ja nie lubię jak pod owocem jest za dużo ciasta.

Ale, ale, jak to jeszcze nie kupiłaś tej formy? Znajdę Ci aukcję, chcesz?
zahnlos.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Hehehe, dziękuję, ale nie trzeba
icon_smile.gif
Kupię na AleDobre przy okazji zakupu mąki chlebowej, czyli "na dniach"
icon_smile.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Upiekłam
icon_smile.gif
Z rabarbarem i bajaderkową kruszonką. Dzięki, Yrso, za radę odnośnie formy, bo w mniejszej ciasto by się nie zmieściło. I tak jest bardzo wysokie. Następnym razem tak dużą porcję upiekę po prostu na blasze z wyposażenia piekarnika. Chyba że mnie znów szał zakupów opęta i kupię tę Talę bez jednego brzegu
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
A widziałaś prostokątną Talę do tarty?
fiesgrins.gif
(nie do tego ciasta, rzecz jasna)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,306
4,472
113
Niestety, widziałam. I tortownicę też widziałam
pinggrins.gif

A to moja dzisiejsza drożdżówka:
drozdzowka1.jpg drozdzowka2.jpg
Trochę się pozapadała, ale zakalca nie ma.
 

Załączniki

  • drozdzowka1.jpg
    drozdzowka1.jpg
    121.7 KB · Wyświetleń: 114
  • drozdzowka2.jpg
    drozdzowka2.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
bardzo często zdarza się, że drożdzowe z owocami zapada się. I bez zakalca jest. O dziwo to moje na mascarpone nic a nic się nie zapadło a owoców było na full i liczyłam się z tym, że w kilku miejscach będzie niskie.
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,270
221
63
Chyba pierwszy raz piekłam wczoraj tę drożdżówkę. I chyba pierwszy raz drożdżowe ciasto udało mi się zrobić tak szybko, między kawą na śniadaniem :) zabraliśmy ze sobą kilka kawałków na wyjazd, a resztę dojemy dziś. U nas z rabarbarem i malinami (wszystkie owoce mrożone). Brakowało mi kruszonki, ale bez też smaczna. Następnym razem może zrobię w keksówce, bo lubię takie ciasta kroić w kromki i jeść jak chałkę - z masłem :mniam:
 
  • Like
  • Love
Reakcje: Margot i Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Stygnie. Dziś z borówką, rabarbarem i kruszonką kokosową.

Edit: niezwykle trafna nazwa. :lecker:
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Muszę ją pokazać. :lecker:
Robiłam z 1,5 porcji. Utarcie jajek z cukrem daje znacznie lepszy rezultat. :daumen:
Poza tym nie przykładałam się nadmiernie, zamerdałam mikserem, owoce z zamrażarki i całość do zimnego pieca. :mrgreen:
 

Załączniki

  • niebiańska.jpg
    niebiańska.jpg
    166.9 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja: