- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
1 kg. mąki
10 dag, drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
pół szklanki oleju
Marmolada różana (polecam tą na zdjęciu bo jest pyszna)
Pokaż załącznik 24429
W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Mąkę przesiać, zrobić na środku wgłębienie,wsypać cukier, wbić jajka, dodać drożdże , wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu olej, jeśli ciasto przykleja sie do rąk , dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawic na 1 godzine w ciepłe miejsce .
Pokaż załącznik 24430 Pokaż załącznik 24431
po wyrośnięciu robić bułeczki z marmoladą w środku ( dokładnie zlepić ,żeby marmolada nie wyciekała w trakcie pieczenia) . Piec na złoty kolor w temp. 180 st.
w połowie pieczenia można bułeczki posmarować jajkiem zostrzepanym z kilkoma łyżkami mleka.
Pokaż załącznik 24432
10 dag, drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
pół szklanki oleju
Marmolada różana (polecam tą na zdjęciu bo jest pyszna)
Pokaż załącznik 24429
W połowie ciepłego mleka rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Mąkę przesiać, zrobić na środku wgłębienie,wsypać cukier, wbić jajka, dodać drożdże , wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu olej, jeśli ciasto przykleja sie do rąk , dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawic na 1 godzine w ciepłe miejsce .
Pokaż załącznik 24430 Pokaż załącznik 24431
po wyrośnięciu robić bułeczki z marmoladą w środku ( dokładnie zlepić ,żeby marmolada nie wyciekała w trakcie pieczenia) . Piec na złoty kolor w temp. 180 st.
w połowie pieczenia można bułeczki posmarować jajkiem zostrzepanym z kilkoma łyżkami mleka.
Pokaż załącznik 24432