- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
* 2 szklanki mąki + 1 łyżka
* 1/2 szklanki kefiru +1 łyżka
* 5 łyżek cukru + 1 łyżka
* 30g drożdży
* 2 żółtka (miałam duże jajko z podwójnym żółtkiem)
* 50 g masła
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli
* 2 średniej wielkości jabłka
* kruszonka
Drożdże wymieszac z 1 łyżką cukru, 1 łyżką kefiru (można dac 2 łyżki) i 1 łyżką maki. Pozostawic do wyrośnięcia. Jajka ubic z cukrem, dodac kefir, wymieszac. Mąkę wymieszac z solą i dodac wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną. Wszystko razem wyrobic (można mikserem, bo ciasto jest dośc rzadkie) . Masło rozpuścic razem z olejem i letnie dodac do ciasta. Wyrabiac aż składniki dobrze się połaczą razem. Ciasto wylac do tortownicy o średnicy 26 cm. Poukładac pokrojone jabłka, posypac kruszonką. Odstawic do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: