Drożdżowe na kefirze

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
du8.JPG

Składniki:

* 2 szklanki mąki + 1 łyżka
* 1/2 szklanki kefiru +1 łyżka
* 5 łyżek cukru + 1 łyżka
* 30g drożdży
* 2 żółtka (miałam duże jajko z podwójnym żółtkiem)
* 50 g masła
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli

* 2 średniej wielkości jabłka
* kruszonka

Drożdże wymieszac z 1 łyżką cukru, 1 łyżką kefiru (można dac 2 łyżki) i 1 łyżką maki. Pozostawic do wyrośnięcia. Jajka ubic z cukrem, dodac kefir, wymieszac. Mąkę wymieszac z solą i dodac wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczną. Wszystko razem wyrobic (można mikserem, bo ciasto jest dośc rzadkie) . Masło rozpuścic razem z olejem i letnie dodac do ciasta. Wyrabiac aż składniki dobrze się połaczą razem. Ciasto wylac do tortownicy o średnicy 26 cm. Poukładac pokrojone jabłka, posypac kruszonką. Odstawic do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.

du1.JPG
 

Załączniki

  • du8.JPG
    du8.JPG
    75.2 KB · Wyświetleń: 1
  • du1.JPG
    du1.JPG
    77.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie upiekę. Mam rozum i nie upiekę żeby tam nie wiem co.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Szkoda uruchamiac maszyny. Ciasto idzie spokojnie zwykłym mikserem (u mnie był mój pomocnik) bo jest rzadkie. Robic normalnie jak ciasta ucierane
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
A ja to ciasto zrobilam nagle i niespodziwanie, jeszcze przepisu na cc nie bylo, ani zdjecia, to juz mi wyrastalo
biggrinflip.gif
zahnlos.gif

To bylo bardzo spontaniczne i nie mialam pod reka zadnego owocu ani kefiru... (zastapilam kwasna smietana)
Zrobilam kilka zmian. Teraz, moje ciasto wcale nie przypomina ciasta Krysi,
ale wyszlo bardzo smaczne!
icon_biggrin.gif

W skladnikach na ciasto nic nie zmienialam, no moze zapomnialam o soli
zahnlos.gif
ale nic sie nie stalo.
Do ciasta wrzucilam Schokoladentropfen (takie kropelki czekoladowe do pieczenia) i z kilkoma lyzkami kropelek obsypalam wierzch,
zakrywajac kruszonka.
Biala i kakaowa kruszonka z migdalami i platkami owsianymi
lecker.gif

Wyszlo, bardzo, bardzo smacznie i zdecydowanie do powtorki
icon_biggrin.gif

- chociaz nastepnym razem, zrobie tak, jak ma byc
icon_wink.gif
- ale o wersji czekoladowej nie zapomne
icon_lol.gif

Pyszne! - A Mezowi, to juz w ogole zasmakowala czekoladowa wersja
icon_lol.gif


Krysiu, bardzo dziekuje za przepis
cvety.gif
anbetung.gif

Tak mi wyszlo

PICT0008_1.JPG

A w calosci wygladalo tak:

PICT0007_0.JPG
 

Załączniki

  • PICT0008_1.JPG
    PICT0008_1.JPG
    77.1 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0007_0.JPG
    PICT0007_0.JPG
    130 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Caritko, super wygląda Twoja wersja. Musze i ja takiej popróbowac. Szczególnie ta kruszonka wpadła mi w oko.
mniam.gif


Eklerku - Ja właśnie chciałam utylizowac nadmiar kefiru, który namietnie kupuje ślubny a potem wcale go nie pije
icon_mrgreen.gif
 

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Krystyna9 @ 5 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907957Caritko, super wygląda Twoja wersja. Musze i ja takiej popróbowac. Szczególnie ta kruszonka wpadła mi w oko.
mniam.gif


Eklerku - Ja właśnie chciałam utylizowac nadmiar kefiru, który namietnie kupuje ślubny a potem wcale go nie pije
icon_mrgreen.gif
Ten kefir coś w sobie musi mieć, że się tak kusicielsko śmieje z półek do ludzi .:D
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Zachęcona bułeczkami o których Krysiu pisałaś, w wątku "co upiekłyście na niedzielę"- zrobiłam
to ciasto dla mamy. W smaku wyszło dobre ale długo wyrastało-ok. 2godz. W piekarniku mocno
wyrosło, a pod koniec pieczenia lekko opadło. Mam pytanie: czy tak miało być? i drugie pytanie-
Czy te bułeczki z serem- robiłaś z innego przepisu?
lecker.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
oj, tak. Z zupełnie innego przepisu były bułki. To ciasto na kefirze to takie moje wcześniejsze doświadczenia z drożdżowymi wypiekami. Teraz mam większą wprawę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy