- Lis 28, 2005
- 33,950
- 6,367
- 113
Drożdżowe sakiewki
Przepis Oksanki z Izbushki:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=12&page=27
Ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
100 g ciepłego mleka
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować z nich okrągłe placuszki, włożyć do nasmarowanych masłem foremek do muffinek, nałożyć do nich farsz, uformować sakiewki, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -190 stopni.
Do sakiewek nadaje się dowolny farsz - ryżowy, mięsny, grzybowy itp.
Na zdjęciach są z farszem ryżowo- jajeczno- warzywnym, ale dziś piekłam z kapustą i suszonymi grzybami.
Mnie wychodzi 12 sztuk.

Przepis Oksanki z Izbushki:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...=12&page=27
Ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
100 g ciepłego mleka
25 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Wykonanie:
Z powyższych składników przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, rozwałkować z nich okrągłe placuszki, włożyć do nasmarowanych masłem foremek do muffinek, nałożyć do nich farsz, uformować sakiewki, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 -190 stopni.
Do sakiewek nadaje się dowolny farsz - ryżowy, mięsny, grzybowy itp.
Na zdjęciach są z farszem ryżowo- jajeczno- warzywnym, ale dziś piekłam z kapustą i suszonymi grzybami.
Mnie wychodzi 12 sztuk.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: