- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny i szybki sposób na pożywne danie obiadowe. Nieprzyzwoicie dobre!
40 dag wołowiny, najlepiej zrazówki ( ponieważ nie było, kupiłam tzw. wołowe extra - dobrze się sprawdziło) - z tego wykroiłam 6 kotletów
100 g masła
2 łyżki maki pszennej
2 marchewki
1 nieduża pietruszka
1/2 pora - część zielona
1 nieduża cebula
1-2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz i sól - do smaku
500 ml wody
1 łyżeczka gęstej śmietany
Mięso pokroić na kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm. Warzywa oczyścić / obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
W dużym garnku rozpuścić masło. Chwilę dusić na nim warzywa, po czym wsypać mąkę. Mieszając, zrobić rumianą zasmażkę. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i łyżkę octu. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Dodać surowe mięso i dusić na małym ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarło do dna. Jeśli woda wyparowała - uzupełnić.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodać drugą łyżkę octu i łyżeczkę śmietany. Wymieszać.
Podawać z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.


40 dag wołowiny, najlepiej zrazówki ( ponieważ nie było, kupiłam tzw. wołowe extra - dobrze się sprawdziło) - z tego wykroiłam 6 kotletów
100 g masła
2 łyżki maki pszennej
2 marchewki
1 nieduża pietruszka
1/2 pora - część zielona
1 nieduża cebula
1-2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz i sól - do smaku
500 ml wody
1 łyżeczka gęstej śmietany
Mięso pokroić na kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm. Warzywa oczyścić / obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Cebulę posiekać. Pora pokroić w półplasterki.
W dużym garnku rozpuścić masło. Chwilę dusić na nim warzywa, po czym wsypać mąkę. Mieszając, zrobić rumianą zasmażkę. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy i łyżkę octu. Sos powinien być wyrazisty w smaku.
Dodać surowe mięso i dusić na małym ogniu przez 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać, by nie przywarło do dna. Jeśli woda wyparowała - uzupełnić.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodać drugą łyżkę octu i łyżeczkę śmietany. Wymieszać.
Podawać z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: