Dynia w occie

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
1,5 kg dynii (samego miąższu)
1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
750g cukru
1 szklanka wody

Z dyni usunąć pestki i włókna, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cukier, ocet i wodę wlać do garnka i zagotować, tak aby powstał syrop. Do gotującego się syropu wrzucić dynię i gotować od momentu zagotowania się całości 5 minut. Wlewać wrzące do słoików mocno zakręcać. Postawić na wieczku do momentu aż wystygną słoiki.

1013.jpg

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
A propo dyni to mialam podobnego olbrzyma w ogrodzie ale mama go zerwala za wczesnie i nie mial w srodku pestek( a szkoda)...

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
Mozesz mi powiedziec jak smakuje ta dynia w occie? Jest kwasna czy cos w rodzaju np marynowanej papryki?

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Jest taka słodkawa i twardawa, czuć, że jest tez w occie. Ja ją dosłownie wyjadam ze słoika. Robię jeszcze oprócz tego dynię w zalewie octowej, ale z goździkami i tam się dodaje mniej cukru, jest taka bardziej wytrawna. Jeżeli będziesz zainteresowana to podam też przepis

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Ja jestem zainteresowana, proszę podaj i z góry dziękuję. Robię dynię, ale nie wychodzi mi dobra, bo zawsze korzystam z jakichś "dorwanych" przepisów. Napisz też, czy Twoje przepisy są sprawdzone i faktycznie dynia jest smaczna. Pozdrawiam.

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
alik obydwa przepisy są sprawdzone, robiłam w zeszłym roku. Drugi przepis podam wieczorem, bo mam go w domku

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Musze koniecznie zrobic. We Wloszech nigdy mi sie nie udalo kupic. Nawet nie wiem, czy ja tak robia. A ja wyjadam ze sloika...

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Zrobiłam dynię wg tego przepisu, ale amniejszyłam ilość cukru do 60 dag. wyszła super, bardzo dobrze smakuje jako dodatek do mięsa na zimno np pieczonej karkówki.Polecam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy