- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Znalazłam ten przepis na tym blogu: http://www.runningtothekitchen.com/2011/10...chip-cake-bars/ Tytuł oryginalny, to batoniki dyniowo-orzechowe z czekoladowymi chipsami, jednak wg mnie wyszły nie batoniki ale miękkie ciasto, a w zasadzie placek bo niewysokie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotnie i nie za słodkie, a przyprawy czuć delikatnie.
Przepis nie jest dokładnie przetłumaczony, wpisuję go tak, jak zrobiłam, zmiany są niewielkie.
Składniki na formę ok. 25x35 cm
szklanka ma 250 ml
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szlanka mąki pszennej pełnoziarnistej drobno zmielonej 1850
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis: http://www.kamis.pl/index.php/content/view/4146/1296/
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru brązowego (użyłam demerary light)
- 2 jajka
- słoik 450 ml dobrze odparowanego puree z dyni (ok. 1,75 szklanki)
- 1 nieduże jabłko obrane i utarte na mus
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej/deserowej pokrojonej na nieduże kawałki
Piekarnik nagrzać do 175*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki oprócz cukru wymieszać w misce, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować (na 99,99% masa się zwarzy ale nie należy się tym przejmować). Dodać puree z dyni, jabłko, wanilię i dokładnie zmiksować. Wsypać do masy suche składniki i krótko zmiksować, dodać orzechy i czekoladę, wymieszać i wyłozyć na blaszkę, rozsmarować równo.
Piec ok. 25-30 minut, aż lekko urośnie, a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestudzenia i kroić na kawałki.
Przepis nie jest dokładnie przetłumaczony, wpisuję go tak, jak zrobiłam, zmiany są niewielkie.
Składniki na formę ok. 25x35 cm
szklanka ma 250 ml
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szlanka mąki pszennej pełnoziarnistej drobno zmielonej 1850
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis: http://www.kamis.pl/index.php/content/view/4146/1296/
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru brązowego (użyłam demerary light)
- 2 jajka
- słoik 450 ml dobrze odparowanego puree z dyni (ok. 1,75 szklanki)
- 1 nieduże jabłko obrane i utarte na mus
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej/deserowej pokrojonej na nieduże kawałki
Piekarnik nagrzać do 175*C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki oprócz cukru wymieszać w misce, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować (na 99,99% masa się zwarzy ale nie należy się tym przejmować). Dodać puree z dyni, jabłko, wanilię i dokładnie zmiksować. Wsypać do masy suche składniki i krótko zmiksować, dodać orzechy i czekoladę, wymieszać i wyłozyć na blaszkę, rozsmarować równo.
Piec ok. 25-30 minut, aż lekko urośnie, a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestudzenia i kroić na kawałki.