Dżem marchewkowy

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Dżem marchewkowy

SKŁADNIKI: 1 kg marchwi, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 2 pomarańcze, kawałek laski wanilii, aromat pomarańczowy.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: umyte i obrane marchewki pokroić w krążki. Cytrynę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę. Dodać do marchewki wraz z wanilią. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać 3/4 szklanki wody, cukier i ugotować zbierając pianę. Syrop wlać do marchewek, gotować aż się zeszklą, dodać aromat pomarańczowy. Gorącym dżemem napełnić słoiki. Pasteryzować 25 min. Do dżemu można dodać kilka goździków jest doskonały do przekładania ciast.

Przepis niewypróbowany przeze mnie i nie mój, skopiowany z Wizażu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
to ja poczekam, az ktos wypronuje
nie bede sie wychylac i tak sloiki zaklepane na ogorki
najwyzej zima zrobie. :zahn:
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Dokładnie wg tego przepisy robiłam ten dżemik w zeszłym roku i wyszedł super.
Moja rada, to robić go z marchewek dość młodych bez twardego rdzenia, a po ich rozgotowaniu można poprawić strukturę/konsystencje robiąc puree ((łyżką jak do ziemniaków).
Faktycznie bardzo dobry jest do przekładania tortów, chociaż na kanapki niekoniecznie.
Z tego co wiem, ten dżem to potrawa narodowa w Portugali