Dżem marchewkowy
SKŁADNIKI: 1 kg marchwi, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 2 pomarańcze, kawałek laski wanilii, aromat pomarańczowy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: umyte i obrane marchewki pokroić w krążki. Cytrynę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę. Dodać do marchewki wraz z wanilią. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać 3/4 szklanki wody, cukier i ugotować zbierając pianę. Syrop wlać do marchewek, gotować aż się zeszklą, dodać aromat pomarańczowy. Gorącym dżemem napełnić słoiki. Pasteryzować 25 min. Do dżemu można dodać kilka goździków jest doskonały do przekładania ciast.
Przepis niewypróbowany przeze mnie i nie mój, skopiowany z Wizażu.
SKŁADNIKI: 1 kg marchwi, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 2 pomarańcze, kawałek laski wanilii, aromat pomarańczowy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: umyte i obrane marchewki pokroić w krążki. Cytrynę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę. Dodać do marchewki wraz z wanilią. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać 3/4 szklanki wody, cukier i ugotować zbierając pianę. Syrop wlać do marchewek, gotować aż się zeszklą, dodać aromat pomarańczowy. Gorącym dżemem napełnić słoiki. Pasteryzować 25 min. Do dżemu można dodać kilka goździków jest doskonały do przekładania ciast.
Przepis niewypróbowany przeze mnie i nie mój, skopiowany z Wizażu.