- Cze 8, 2009
- 99
- 0
- 0
Oto przepisik na zwykły-niezwykły dżemik morelowy z brzoskwiniami i nutą cynamonu.
Potrzebujemy:
3 kg moreli
6 dojrzałych brzoskwiń
60 dkg cukru
szklankę wody
sok z 1 cytryny
nutę cynamonu
(czyli ok. 1/3 standardowej torebki - lub więcej do smaku)
Morele i brzoskwinie dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Owoce dzielimy na cząstki, połówki lub ćwiartki, wrzucamy do gara. Zasypujemy cukrem - można dodać więcej według uznania, ja zrobiłam dżemik odrobinę kwaskowaty, bo nie lubię ulepków. Wlewamy wodę i gotujemy, gotujemy, gotujemy ... aż dżemik zrobi się dżemikowaty tzn. będzie spływał z łyżki nie ciurkiem tylko odchodził "płatkami". Tuż przed przełożeniem do słoików wlewamy sok z cytryny, oprószamy cynamonem i mieszamy dokładnie na zmniejszonym gazie. Przekładamy do słoików i peklujemy przez 15 minut.
Mnie wyszło 5 i pół "dżemowych" słoików z tej ilości.
Smacznego!
Potrzebujemy:
3 kg moreli
6 dojrzałych brzoskwiń
60 dkg cukru
szklankę wody
sok z 1 cytryny
nutę cynamonu

Morele i brzoskwinie dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Owoce dzielimy na cząstki, połówki lub ćwiartki, wrzucamy do gara. Zasypujemy cukrem - można dodać więcej według uznania, ja zrobiłam dżemik odrobinę kwaskowaty, bo nie lubię ulepków. Wlewamy wodę i gotujemy, gotujemy, gotujemy ... aż dżemik zrobi się dżemikowaty tzn. będzie spływał z łyżki nie ciurkiem tylko odchodził "płatkami". Tuż przed przełożeniem do słoików wlewamy sok z cytryny, oprószamy cynamonem i mieszamy dokładnie na zmniejszonym gazie. Przekładamy do słoików i peklujemy przez 15 minut.
Mnie wyszło 5 i pół "dżemowych" słoików z tej ilości.
Smacznego!