Dżem pomarańczowo-czekoladowy

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Dostałam słoiczek&quot;serii limitowanej&quot; takiego cuda-pyyycha. Robiła go moja koleżanka, która wyjeżdża jutro na wakacje więc nie chce jej teraz mordowac prośba o przepis, ale jak tylko wróci <!--emoid:D--><!--endemo--> przepis umieszczę.
Dla mnie to spełnienie smakowe.absolut słodkiego smaku <!--emoid:lol:--><!--endemo-->

Mam, mam-dostałam dopiero dzisiaj i od razu umieszczam na jesienne chandry jak znalazł-róbcie, jedzcie i chwalcie

A pzepis jest następujący:
1 kg dobrze dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowe
25 dkg gorzkiej czekolady Ok 70 % kakao
1.1 kg cukru

Zmiksuj obrane pomarańcze oprócz dwóch, te dwie sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki. Do rondla wlej ok 20 ml wodyi wsyp 20 dkg cukru. Gotuj 20 min. aż powstanie gładki syrop. Dodaj zmiksowane pomarańcze i cukier gotuj 10 min. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę pokrojoną na grube kawałki i mieszaj aż się rozpuści. Jeszcze raz zagotuj i pozostaw na ogniu ok. 20 min.. Na 5 min. przed upływem czasu gotowania wrzuc do dżemu plasterki pomaranczy. Zdejmij z ognia, przełóż do słoików i szybko zakręc. Wstaw do spiżarni. A drzwi zamknij na klucz, który schowaj do kieszeni.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Najlepiej zapisz sobie termin w komorce. Takiego przepisu nie mozna przegapic

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

A tu jest internetowy dżem

Ekskluzywny dżem czekoladowo-pomarańczowy
wg przepisu Justyna

http://www.depo.pl/Depo/przepisy1.html

12. Zależnie od ilości dodanej czekolady otrzymujemy: Dżem czekoladowo-pomarańczowy albo, jeśli nie potrafiliśmy zwalczyć własnej słabości i wyjedliśmy za dużo czekolady: Dżem pomarańczowo-czekoladowy. W najgorszym razie - i to byłaby nasza osobista klęska - będziemy mieli wersje rosyjska, czyli Dżem pomarańczowy z czekoladą "w pridumku".

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
wow
to jest to
ja ciagle walcze z proporcjami.
Doskonale smakuje galaretka z czekolada. Ale nie w czekoladzie tylko wlasnie rozpuszczone, polaczone pomieszane.
Badam wiec
1. w jakiej - minimalnej ilosci wody da sie rozpuscic galaretke (opakowanie) :mrgreen:
2. jaka zachowac proporcje otrzymanej galaretki do czekolady gorzkiej (to mleko :roll: nieszczesne)
galaretka jest malinowa i calosc warta grzechu, ale troche miekkie i lepkie. Na razie wiem, ze galaretke trzeba na pewno rozpuscic przed dodaniem, zeby nie trzeczal cukier w zebach :zahn:

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
własnie wylizuję słoiczek po tym cudzie czekoladowym...postanowiłam dziś zrobic cytrusową konfiture Magdy i tak na próbę pomieszac z rozpuszczoną czekoladą, a niech tam...uzależniłam się i nie będę tak spokojnie czekać aż Małgosia (autorka boskego dżemiku) wróci z Austrii.
Do dzieła! :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale to brzmi wspaniale. to pozwolisz, ze ja tu tez poczekam na Małgosie?
icon_smile.gif

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
No daj Małgosimi to zdjęcie, skoro tu czekamy na powrót małgośki od dżemiku, to trzeba się czymś zając-pooglądamy Cię

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dziękuję, bardzo lubię to zdjecie.

A powiedz mi jakiej gęstości jets ten dżem? I jak w Twojej wersji mają się proporcje czekoady do pomarańczy?

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Dżemik jest dosyc gęsty ale nie sztywny-gęstość w okolicach powideł śliwkowych. a smak jednak bardziej czekoladowy z wyraźną pomarańczową nutą i cieniutkimi plastrami pomarańczowj skórki.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hhe, bo ja w grudniu robiłam dzem z pomaranczy wg Linn i mi wyszedł straszny twardziel - ale to moja wina, bo nie wiedziałam, że marmolady smaży się na raty i cały czas wydawałmi się za rzadki. A potem bez ostrzeżenia zastrzegł :mrgreen:

Paweł, :twisted: wiesz ile ja się nachodizłam za takimi okularami! :twisted: :mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a jak on te okulary widzi to ja nie wiem? Musze chyba sprawic sobie jakies, bo niedowidze.

:roll: o matko.
nie byl ten opis smaku i konsystencji az tak potrzebny, skoro przepisu nie ma :shakingh:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
zraziłam się do cytrusowych dżemów po ostatnim wyczynie i teraz pasuję z wymysłami ;) ;) ;) ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy