Dżem pomarańczowo-czekoladowy

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
zrobila gorzki dzem i teraz gorzko zaluje wszelakich cytrusow na przetwory

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
No to ja też taka miałam zamiar(wg MzM)-dopóki autorka boskiego dżemiku nie wróci i mówisz, że nie bardzo?może dodaj czekolady :mrgreen:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
No to ja też taka miałam zamiar(wg MzM)-dopóki autorka boskiego dżemiku nie wróci i mówisz, że nie bardzo?może dodaj czekolady :mrgreen:
no dla mnie do bani - a taki wychwalany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zapach był boski ale tylko na zapachu się skończyło... liczę jeszcze, że do herbaty będzie ale jakoś nie miałam odwagi próbować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
wiesz , może grapefruit był jakiś wyjątkowo gorzki
a wiesz jakie były pyszne te grejpfruty pyszne :lol: :lol: :lol:
no nie wiem... zrób sama przekonasz się... może Tobie podejdzie smak :mrgreen: tylko nie rób tego błędu co ja i nie rób hurtem poczwórnej porcji heheeeeeeeeeee :dump: :dump: :dump: :dump: :dump: :dump: :dump:

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
własnie wylizuję słoiczek po tym cudzie czekoladowym...postanowiłam dziś zrobic cytrusową konfiture Magdy i tak na próbę pomieszac z rozpuszczoną czekoladą, a niech tam...uzależniłam się i nie będę tak spokojnie czekać aż Małgosia (autorka boskego dżemiku) wróci z Austrii.
Do dzieła! :mrgreen:
Czy Małgosia wróciła już z Austrii :!:

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
no dla mnie do bani - a taki wychwalany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zapach był boski ale tylko na zapachu się skończyło... liczę jeszcze, że do herbaty będzie ale jakoś nie miałam odwagi próbować :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja robilam 2 wersje dla mnie z grejfrutem, bo lubie te goryczke, a dla menza bez ( i trza dokladnie z albedo obedrzec), bo on nie lubi, ale do herbaty to zezarl te moje sloiki z goryczka. :mrgreen: Tak jak sprobowal, to go wykrzywilo i wzdryglo, ale herbata bardzo mocno mu smakowala.
Hichotko kochana, sprobuj z herbata. Nie recze, ze Ci posmakuje, ale skoro moj wlasny chlop wyzarl; a wlasciwie wypil moja gorzka konfiture to szansa istnieje. A i ja jeszcze dodalam duzo mniej cukru do tej mojej w ramach oszczednosci kalorycznych.

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Robiłam te konfiturke i smakowała mi aczkolwiek...ta goryczka-natomiast moi znajomi, którym podarowałam słoiczek byli zachwyceni-spożywali do porannych tostów-także co podniebienie to inne wrażenia

PS. Mail z prosbą o przepis na boski dżemik do Małgosi co z Austrii juz dawno wróciła poszedł-na razie bez odpowiedzi...

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Mam, mam-dostałam dopiero dzisiaj i od razu umieszczam na jesienne chandry jak znalazł-róbcie, jedzcie i chwalcie

A pzepis jest następujący:
1 kg dobrze dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowe
25 dkg gorzkiej czekolady Ok 70 % kakao
1.1 kg cukru

Zmiksuj obrane pomarańcze oprócz dwóch, te dwie sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki. Do rondla wlej ok 20 ml wodyi wsyp 20 dkg cukru. Gotuj 20 min. aż powstanie gładki syrop. Dodaj zmiksowane pomarańcze i cukier gotuj 10 min. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę pokrojoną na grube kawałki i mieszaj aż się rozpuści. Jeszcze raz zagotuj i pozostaw na ogniu ok. 20 min.. Na 5 min. przed upływem czasu gotowania wrzuc do dżemu plasterki pomaranczy. Zdejmij z ognia, przełóż do słoików i szybko zakręc. Wstaw do spiżarni. A drzwi zamknij na klucz, który schowaj do kieszeni.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dzięki Zielona, że o nas pamiętasz! Na bank zrobię! Brzmi pycha!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A czy te pomarańcze to mogą być bez skóry, bo tak jak Hihi konfitura z cytrusów nie przechodzi mi przez gardło z powodu okropnej goryczy?

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
kasho-jadłam produkt końcowy-nie był gorzki ani trochę-był cudownie pomarańczowy -a raczej czekoladowy z pomarańczowa nutą-ale niestety sama nie produkowałam-

na mój gust tam nie było skórki-bo on był bardzo gładki (no jasne, przecież w przepisie jak wół "zmiksowac obrane" ) poza plasterkami z tych dwóch pomarańczy-ale one absolutnie nie dodają goryczy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Rozumiem, a w jaki sposób należy miksować pomarańcze?
Mikserem czy w melakserze?
Czy wywalać błonki otaczające miąższ?

Wiem, wiem, jestem dociekliwa, ale chcę zrobić, a lubię wiedzieć dokładnie po kilku wpadkach :lol:

Zielona nie bij :lol:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy