DZEM Z BANANOW I JABLEK Z 5 PRZYPRAWAMI
1000 g bananow / bardzo dojrzalych /
2 jablka typu reneta
700 g cukru
1 szczypta galki muszkatolowej
1 szczypta cynamonu
1 szczypta carrube / chleb swietojanski, karob podobno /
1 szczypta gozdzikow w proszku
1 szczypta imbiru
- bananay pokroic w plasterki, jablka obrac i pokroic w kostke
- owoce wlozyc do garnka, dodac pol szklanki wody i wszystkie przyprawy
- dusic na srednim ognoiu przez okolo pol godziny / owoce musza sie rozpasc /
- dodac cukier i kontynuowac jeszcze przez godzine
- przelozyc goracy dzem do sloikow, zamknac i odwrocic az do wystygniecia
Dzem dobry m. in. do lodow waniliwoych, ciast, nalesnikow.
Ja nie dodalam "carrube", gdyz go nie znalazlam. Zawsze mi jakiegos skladnika brakuje.
Zrodlo:
http://fiordizucca.blogspot.com/2005/07/ma...lle-cinque.html
1000 g bananow / bardzo dojrzalych /
2 jablka typu reneta
700 g cukru
1 szczypta galki muszkatolowej
1 szczypta cynamonu
1 szczypta carrube / chleb swietojanski, karob podobno /
1 szczypta gozdzikow w proszku
1 szczypta imbiru
- bananay pokroic w plasterki, jablka obrac i pokroic w kostke
- owoce wlozyc do garnka, dodac pol szklanki wody i wszystkie przyprawy
- dusic na srednim ognoiu przez okolo pol godziny / owoce musza sie rozpasc /
- dodac cukier i kontynuowac jeszcze przez godzine
- przelozyc goracy dzem do sloikow, zamknac i odwrocic az do wystygniecia
Dzem dobry m. in. do lodow waniliwoych, ciast, nalesnikow.
Ja nie dodalam "carrube", gdyz go nie znalazlam. Zawsze mi jakiegos skladnika brakuje.
Zrodlo:
http://fiordizucca.blogspot.com/2005/07/ma...lle-cinque.html