- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Właśnie zapakowałam do słoików.
Chyba mój tegoroczny hit. Rewelacyjny, aromatyczny, lekko kwaśny, słodki... niebo w gębie.
Dżem z malin i czerwonych porzeczek
5 słoików po ok. 250 g każdy
* 1 kg malin
* 1 kg czerwonych porzeczek
* ok. 500 g cukru
Porzeczki umyć, przebrać, zasypać połową cukru i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok.
Maliny (jeśli brudne to można przepłukać) zasypać pozostałym cukrem.
Sok z porzeczek odlać (zagotować i zapasteryzować), owoce gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż zmiękną. Dodać maliny z sokiem, wymieszać i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (można gotowanie podzielić na 2 dni - wtedy gotować po ok. 30 minut i zostawić do ostygnięcia).
Gorącym dżemem napełniać słoiki i zakręcać. Ustawić na zakrętkach.

Chyba mój tegoroczny hit. Rewelacyjny, aromatyczny, lekko kwaśny, słodki... niebo w gębie.

Dżem z malin i czerwonych porzeczek
5 słoików po ok. 250 g każdy
* 1 kg malin
* 1 kg czerwonych porzeczek
* ok. 500 g cukru
Porzeczki umyć, przebrać, zasypać połową cukru i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok.
Maliny (jeśli brudne to można przepłukać) zasypać pozostałym cukrem.
Sok z porzeczek odlać (zagotować i zapasteryzować), owoce gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż zmiękną. Dodać maliny z sokiem, wymieszać i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (można gotowanie podzielić na 2 dni - wtedy gotować po ok. 30 minut i zostawić do ostygnięcia).
Gorącym dżemem napełniać słoiki i zakręcać. Ustawić na zakrętkach.

Ostatnią edycję dokonał moderator: