Dżem z malin i czerwonych porzeczek

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Właśnie zapakowałam do słoików.
lecker.gif

Chyba mój tegoroczny hit. Rewelacyjny, aromatyczny, lekko kwaśny, słodki... niebo w gębie.
mniam.gif

Dżem z malin i czerwonych porzeczek

5 słoików po ok. 250 g każdy

* 1 kg malin
* 1 kg czerwonych porzeczek
* ok. 500 g cukru

Porzeczki umyć, przebrać, zasypać połową cukru i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny, żeby owoce puściły sok.
Maliny (jeśli brudne to można przepłukać) zasypać pozostałym cukrem.
Sok z porzeczek odlać (zagotować i zapasteryzować), owoce gotować na małym ogniu przez 20-30 minut, aż zmiękną. Dodać maliny z sokiem, wymieszać i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (można gotowanie podzielić na 2 dni - wtedy gotować po ok. 30 minut i zostawić do ostygnięcia).
Gorącym dżemem napełniać słoiki i zakręcać. Ustawić na zakrętkach.

dzem.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Też robiłam taki, dałam nawet trochę mniej cukru niż ty, bo na 1 kg mieszanki tych owoców dałam nieco ponad 200 g.
Połączenie doskonałe!

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Świetny dżemik, mimo lekkiego przypalenia. Robiłam w nieco inny sposób - wymieszałam po prostu owoce z cukrem i smażyłam od razu. Z połowy porcji wyszło ok. 350 ml twardego dżemu (takiego że nożem można kroić). Rewelacja.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A to stąd ta niepewność
icon_smile.gif
pewnie że wyjdzie - inny zupełnie od tego, bo jednak czerwona porzeczka i czarna smakowo różnią się bardzo - ale dżem wyjdzie na pewno
daumen.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Wyjść wyjdzie, tylko mnie szkoda by było mieszać. Obydwa rodzaje o mocno charakterystycznym aromacie i trudno mi sobie wyobrazić ich połączenie. Zrobiłabym każdy osobno.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Rzekłaś.
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy