ekoszarlotka Mańki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Ekoszarlotka Mańki

• 1 kg jabłek
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. muesli
  • dowolne bakalie (wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy co kto lubi)
  • 1/3 kostki masła
"Żadnej mąki, cukru ani pudru! W misce zalać owsiane muesli ze szklanka płatków owsianych - ciepłą wodą. Mogą być same płatki, ale my dodajemy bakalie: wióry kokosowe, rodzynki i orzechy. Wody tyle, żeby nawet nie przykryła powierzchni. Dać czas - niech wsiąka. Do tak napuchłej masy wlać filiżankę stopionego masła. Mnóstwo jabłek (najlepsze antonówki. Zresztą każde, byle kwaskowe) zetrzeć na tarce - "pan z budą”, czyli ze skórką i ogryzkiem. Tak! Tam jest najwięcej pektyn i witamin. I duuużo błonnika! Dodać cynamon wedle uznania i pokrojone migdały.
Formę maznąć tłuszczem i wysypać bułką. Włożyć masę z płatków tak na półtora centymetra. Ona nie urośnie. Na nią jabłka - dużo.
Piec w piekarniku, w niskiej dość temperaturze, długo. Jakąś godzinę lub lepiej. Zgodnie z zasadami makrobiotyki jabłka długo prażone same "oddają cukier”. Robią się słodkie i nie potrzeba cukru!"

pic021u.jpg

Szczerze polecam, szarlotka słodka, soczysta, lekko kwaskowa, rozpływa się w ustach. Ta godzina pieczenia w 150 st. C to jest to, co ta szarlotka lubi najbardziej.
Piekłam w tortownicy 28cm.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Duende, czy ty wypróbowałaś te wszystkie przepisy, które teraz przepisujesz z książki?
Nie dodajesz żadnych komentarzy ani opinii, tylko czyste cytaty.
Jeśli nie, powinnaś je zamieszczać wyłącznie w tym wątku na przepisy niewypróbowane.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Gdzieś tu już pisałam że wczoraj i dzisiaj dodatkiem do GW była "Kuchnia znad rozlewiska" M. Kalicinskiej i jej brata. Mam obydwie części i kilka rzeczy stamtąd podoba mi się i napewno je wypróbuję. Jednak nalewek nie było. Może jutro będzie kolejna część, chociaż jak zrozumiałam, miały byc tylko dwie. Ale może źle zrozumiałam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy