Emeryt

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
EMERYT

Składniki

• Ciasto:

• pół kg mąki
• 1/3 kostki margaryny
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka sody
• 2 jajka

• Masa:

• pół litra mleka
• 3 łyżki kaszy manny
• 1 kostka masła
• 2 żółtka
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 szklanka mleka proszku

Etapy przygotowania

1. CIASTO: Cukier i miód rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść i podzielić na 4 porcje. Rozwałkować tj. na makaron i piec.
2. MASA: Mleko ugotować z kaszą manną - wystudzić. Masło, żółtka, cukier puder oraz mleko w proszku połączyć razem dolać mleko z kaszą i utrzeć wszystko na jednolitą masę. Przekładać nią każdy placek. Na koniec możemy polać go lukrem bądź polewą z czekolady.
3. Odstawić go w chłodne miejsce na dobę - pamiętając aby był zawinięty w folię aluminiową.

POLECAM!!!

To jedno z moich ulubionych ciast.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Bardzo podobne do plackow czeskich nie? tylko daje sie kasze manną do masy. Interesujace ciasto, zdjecie by sie przydalo
icon_sad.gif

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Jak upiekę Emeryta to dodam zdjęcie oczywiście.
Warto go zrobić. U mnie mama robi go od hoho... bardzo bardzo dawna - i nie wyobrażam sobie życia bez tego ciasta. :wink: :wink: :wink:
Ja lubię takie ciasta na bazie mleczka w proszku i kaszy manny tj. Stefania.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
U mnie mama robi go od hoho... bardzo bardzo dawna - i nie wyobrażam sobie życia bez tego ciasta. :wink: :wink: :wink:
Moja mama tez go robi od zarania moich dziejow :wink: Tylko, ze jej ciasto nie ma takiej wdziecznej nazwy, a nazywa sie po prostu placek miodowy :mrgreen:

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
To było też popisowe ciasto mojej mamy, tylko jeden placek posmarowany był powidłami śliwkowymi. Smakowało super słodko- winnie Darzę to ciasto ogromnym sentymentem ale sama nie mam odwagi go upiec. Nie wiem czy zal mi wspomnień czy jestem taki leń

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
... a nazywa sie po prostu placek miodowy :mrgreen:
Miodownik robię inaczej - a ten placek jest bardziej mleczno - kaszowy aniżeli miodowy. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja to znam i robie jako Krolewiec, ale nie ma w przepisie mleka w proszku. Masa jest na kaszy z mlekiem, ucieranej z maslem i zoltkami i sokiem z cytryny, dzieki ktoremu masa nie jest mdla. Uwielbiam to ciasto, a najbardziej smakuje nam zawsze ostatni kawalek, bo jest doskonale jak sie juz przegryzie i placki sa mieciutkie. Planuje je zrobic na swieta.
icon_biggrin.gif

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Robię bardzo, bardzo podobny placek i u mnie się nazywa miodownik, zresztą przepis podawałam też na forum i jest w otchłani przepisów na ciasta. Fakt faktem, że ciasto jest pyszne :mrgreen:

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
czy to tej masy emerytalnej nadaje się odtłuszczone mleko w proszku??? szukam możliwości jak je spożytkować bo zostałam obdarowana kilkoma kilogramami :shock: :dump: :mrgreen:

wiosna

Member
Mar 23, 2005
1,502
0
0
U mnie mama robi go od hoho... bardzo bardzo dawna - i nie wyobrażam sobie życia bez tego ciasta. :wink: :wink: :wink:
Moja mama tez go robi od zarania moich dziejow :wink: Tylko, ze jej ciasto nie ma takiej wdziecznej nazwy, a nazywa sie po prostu placek miodowy :mrgreen:
Musze powiedziec ze to ciasto pierwszy raz upieklam jak mialam 15 lat i tez sie nazywa miodownik

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
To ciasto na zdjeciu wogole nie wyglada ja to ktore ja wlasnie robie. Musialam sie przez to konsultowac z hihiihi bo mnie to zdjecie zmylilo.

Placki sa duzo ciensze i takie maja byc. One wogole nie rosną. Kolor mają inny taki jasniejszy.

Kasia jak ty to robilas ze u ciebie te placki tak inaczej wygladaja

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Ja zrobilam trzy placki i może dlatego sa inne .Cztery by mi nie wyszły,piekłam króciutko w piekarniku i mi podrosło każde ciasto. Pokaż swoje ciacho zrób zdjecia..... Wszystko robilam jak w przepisie i one tak zbrązowiały....... Ale ciacho było pycha....

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy