Epi dyniowo cebulowy

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Przepis z ksiazki Deana Brettschneidera "Global Baker"

epi_z_dynia.JPG

SKLADNIKI:

300g obranej i pokrojonej dyni
75g pokrojonej czerwonej cebuli

500g maki pszennej
10g soli
1 lyzeczka suszonych drozdzy
210ml chlodnej wody

1. W 200C Upiec dynie i cebule. Ja pieklam z odrobina oliwy, pod przykryciem. Warzywa schlodzic i zmiksowac na gladko.
2. Gdy mus bedzie chlodny, wymieszac ze soba reszte skladnikow i wyrabiac ciasto az bedzie gladkie i elastyczne.
3. Odstawic w cieple miejsce az podwoi swoja objetosc.
4. Odgazowac ciasto i odstawic jeszcze na pol godziny w cieple miejsce.
5. Ciasto wlozyc do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia i wstawic do lodowki.
6. Rano wyjac ciasto, podzielic je na 4 czesci, kazda z nich uformowac w prostokat i zrolowac i uformowac bagietke. Odstawic na 1-2 godziny.
7. Nacinac nozyczkami pod katem 45 stopni (ale nie do konca) a kawalki naprzemiennie ukladac raz na prawa, raz na lewa strone.
8. Wstawic do rozgrzanego piekarnika (240C na 15 min) i albo wrzucic na dno piekarnika kostki lodu, albo troche wody.
9. Skrecic piekarnik na 200C i podpiec jeszcze 10 minut.

Smacznego!
 

Załączniki

  • epi_z_dynia.JPG
    epi_z_dynia.JPG
    340.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kiiri,


Piekne epi
icon_biggrin.gif


Przednia mysl z ta smazona cebulka, przetestuje w najblizszym czasie, korci mnie jednak zeby zostawic cebulke w kawalkach. No i sporzadze ciasto zakwasowe raczej.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Dziekuje Tatter
icon_smile.gif


Dynia nadaje ladnego koloru ale caly smak idzie z cebuli
icon_smile.gif
Mimo, ze dosc niewiele jej tam jest - mala cebulka, to smak dosc intensywny. Polecam
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy