- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis z ksiazki Deana Brettschneidera "Global Baker"
SKLADNIKI:
300g obranej i pokrojonej dyni
75g pokrojonej czerwonej cebuli
500g maki pszennej
10g soli
1 lyzeczka suszonych drozdzy
210ml chlodnej wody
1. W 200C Upiec dynie i cebule. Ja pieklam z odrobina oliwy, pod przykryciem. Warzywa schlodzic i zmiksowac na gladko.
2. Gdy mus bedzie chlodny, wymieszac ze soba reszte skladnikow i wyrabiac ciasto az bedzie gladkie i elastyczne.
3. Odstawic w cieple miejsce az podwoi swoja objetosc.
4. Odgazowac ciasto i odstawic jeszcze na pol godziny w cieple miejsce.
5. Ciasto wlozyc do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia i wstawic do lodowki.
6. Rano wyjac ciasto, podzielic je na 4 czesci, kazda z nich uformowac w prostokat i zrolowac i uformowac bagietke. Odstawic na 1-2 godziny.
7. Nacinac nozyczkami pod katem 45 stopni (ale nie do konca) a kawalki naprzemiennie ukladac raz na prawa, raz na lewa strone.
8. Wstawic do rozgrzanego piekarnika (240C na 15 min) i albo wrzucic na dno piekarnika kostki lodu, albo troche wody.
9. Skrecic piekarnik na 200C i podpiec jeszcze 10 minut.
Smacznego!

SKLADNIKI:
300g obranej i pokrojonej dyni
75g pokrojonej czerwonej cebuli
500g maki pszennej
10g soli
1 lyzeczka suszonych drozdzy
210ml chlodnej wody
1. W 200C Upiec dynie i cebule. Ja pieklam z odrobina oliwy, pod przykryciem. Warzywa schlodzic i zmiksowac na gladko.
2. Gdy mus bedzie chlodny, wymieszac ze soba reszte skladnikow i wyrabiac ciasto az bedzie gladkie i elastyczne.
3. Odstawic w cieple miejsce az podwoi swoja objetosc.
4. Odgazowac ciasto i odstawic jeszcze na pol godziny w cieple miejsce.
5. Ciasto wlozyc do wysmarowanej olejem miski, przykryc folia i wstawic do lodowki.
6. Rano wyjac ciasto, podzielic je na 4 czesci, kazda z nich uformowac w prostokat i zrolowac i uformowac bagietke. Odstawic na 1-2 godziny.
7. Nacinac nozyczkami pod katem 45 stopni (ale nie do konca) a kawalki naprzemiennie ukladac raz na prawa, raz na lewa strone.
8. Wstawic do rozgrzanego piekarnika (240C na 15 min) i albo wrzucic na dno piekarnika kostki lodu, albo troche wody.
9. Skrecic piekarnik na 200C i podpiec jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: